Sofia z nagrado igralskega ceha. Foto: EPA
Sofia z nagrado igralskega ceha. Foto: EPA
Prizor iz serije Sodobna družina.
S svojim televizijskim možem Edom O'Neillom, ki se ga spomnimo iz humoristične serije Družina za umret. Foto: EPA
Sodobna družina.
Z zaročencem Nickom Loebom. Foto: EPA
Sofio Vergaro je revija Forbes označila za kraljico sponzorskih pogodb. Foto: EPA
Na rdeči preprogi. Foto: EPA
Redno se uvršča na sezname najlepših. Foto: EPA

Za primerjavo: leto prej je zaslužila "le" 19 milijonov dolarjev.
S tem je krepko ugnala drugouvrščeni Kaley Cuoco (The Big Bang Theory) in Marisko Hargitay (Zakon in red, obe 11 milijonov). Četrto mesto si z 10 milijoni dolarjev delijo Tina Fey (30 Rock), resničnostna zvezdnica in voditeljica Bethenny Frankel, resničnostne zvezdnice Kourtney, Kim in Khloe Kardashian, Melissa McCarthy (Mike & Molly's) in Ellen Pompeo (Grey's Anatomy).
Independent se ob tem seznamu povsem upravičeno sprašuje: "Za koga je bolj mučno: TV-igralca, ki se le s težavo prebija, da pogleda na vrh piramide svojega poklica, pa najde na vrhu z vsakoletnimi nominacijami za vse nagrade žensko, ki ni nikdar načrtovala biti igralka in za katero angleščina ni materni jezik, ali za Kardashianke, ki bi rade iztržile kar največ s svojo znamko, a ugotovijo, da Sofia Vergara kljub polni zaposlenosti s TV-serijo in rednim pojavljanjem na podelitvah nagrad še vedno zasluži neprimerno več od vseh treh skupaj?"

Kar verjetno Sofiine manj uspešne kolege še bolj pogreje, je to, kako nonšalantno igralka priznava, da si nikdar sploh ni mislila, da je igra zanjo in da je največji bonus uspeha Sodobne družine to, da lahko zdaj počne tisto, kar jo zares veseli - snema reklame za svoje sponzorje. Tako pošteno služi z oglasnimi kampanjami za dietni Pepsi in verigo Sears ter reklamami za špansko govoreči trg za pralni prašek, zavarovalnice in drugo.
Moč lepote
A življenje Sofie Margarite Vergare je bilo kljub trenutnemu zvezdniškemu statusu na tej poti do slave zaznamovano z osebnimi tragedijami. Rojena je bila leta 1972 v kolumbijski Barranquilli dobro preskrbljeni katoliški družini - oče Julio je bil uspešen živinorejec, lastnik ranča, zato je Sofia lahko obiskovala zasebno, dvojezično šolo.

Moškim je s svojo lepoto in bujnim oprsjem padla v oči že zgodaj. "To, da sem bila lepo in bujno dekle, mi je odprlo mnogo vrat," je priznala v intervjuju za Health Magazine. "Nehvaležno od mene bi bilo, če bi rekla, da ves uspeh dolgujem svoji pameti in talentu, je pa res, da redno delam že 20 let." Ji je pa neki publicist pred časom svetoval, naj si zmanjša oprsje, češ da je sicer ljudje ne bodo nikdar jemali resno. "Moja mati je skoraj doživela infarkt. Rekla mi je, da me bo Bog kaznoval in da si ne morem zrezati prsi. Ne obžalujem, da se nisem odločila za to, saj je oprsje zdaj velik del Glorie (lika, ki ga igra v Sodobni družini, op. a.)."
Odkrita na plaži
Vergaro je pri rosnih 17 letih odkril neki fotograf, medtem ko se je sprehajala po plaži v rodni Kolumbiji. Kmalu so ji ponudili vlogo v precej seksi oglasu za Pepsi, ki je sprva ni želela sprejeti, saj se je bala, kaj bodo rekle nune v šoli, a jo je mama prepričala, naj ponudbo sprejme. Reklama je postala v Latinski Ameriki prava uspešnica, Sofio pa so zasuli z manekenskimi in televizijskimi ponudbami. Leto dni pozneje, pri 18 letih, se je poročila s svojo najstniško ljubeznijo Joejem Gonzalezom in leta 1992 rodila dečka Manola, preden sta se manj kot čez leto dni razšla.

TV-kariero je Vergara za nekaj časa postavila na stranski tir in šla za tri leta študirat zobozdravstvo. Ker ponudbe za delo v šovbiznisu v tem času niso pošle, se je dva semestra pred diplomo odločila, da študij opusti in se preseli v prestolnico Bogoto, a je bila država zaradi mamilarskih kartelov takrat vpeta v vrtinec hudega nasilja, zato ni kaj dosti premišljevala, ko ji je TV-hiša Univision ponudila službo v Miamiju. S sinom, mamo in sestro se je preselila v ZDA, kjer je z vodenjem oddaj v španskem jeziku postala med Američani španskega rodu znan obraz.

A ravno v tistem času je družino zadela tragedija: v Bogoti je bil med neuspešnim poskusom ugrabitve umorjen Sofiin starejši brat Rafael. Dve leti pozneje, leta 2000, je Vergara zbolela za rakom na ščitnici. Žlezo so ji odstranili in igralka je popolnoma okrevala, a je o bolezni spregovorila šele pred kratkim in zdaj celo oglašuje zdravila za ščitnico, ki jih še vedno jemlje.
Nominacija na nominacijo
Prvo večjo vlogo je dobila leta 2003, nastopila je v gostujoči vlogi v seriji Entourage, a zares je zaslovela šele s Sodobno družino leta 2009. Lik Glorie naj bi napisali posebej zanjo, saj tudi Gloria prihaja iz Barranquille, ima sina Mannyja s svojim kolumbijskim bivšim, njen prepoznavni znak (poleg oprsja) pa je močan naglas. Za vlogo je bila trikrat nominirana za zlati globus in štirikrat za nagrado emmy, ob tem pa se je redno uvrščala na sezname najlepših in najbolj seksi žensk iz sveta zabave.

Kot piše Independent, denar igralke ni pokvaril, saj je zelo radodarna. Tako je na teden dni dolgo praznovanje svojega 40. rojstnega dne dala prepeljati v Mehiko več kot sto svojih prijateljev in družinskih članov. Je tudi nagnjena h kupovanju dragih torbic, za katere odšteje tudi do 100.000 dolarjev. "Manolu govorim, da če ne bom imela dovolj denarja za njegov faks ta mesec, naj proda par torbic. Moj poslovni menedžer je zelo tradicionalen Žid. In vsakič, ko kupim novo torbico, me pokliče in me vpraša: Sofia, Craig tukaj. Si to kupila ti ali gre za kako prevaro? Pa mu rečem: Craig, poslušaj, kaj bi ti bilo ljubše? Da zlivam vase steklenice šampanjca, se bašem z mamili in mečem denar stran ali da kupujem torbice? Dragocene so. Te lahko Manolo proda!"

Deportacija in zaroka
Z uspehi so prišle tudi nove nesreče: po bratovi smrti je Sofia pripeljala mlajšega brata Julia v Ameriko, da bi živel pri njej. A Julio je kmalu zapadel v prekomerno uživanje alkohola in mamil ter bil zaradi zasvojenosti v 10 letih aretiran kar 30-krat. Maja 2011 so ga oblasti nazadnje deportirale v Kolumbijo. "Da vidiš nekoga umirati več kot deset let, malo po malem, to je najhujša kazen. Zdaj je popolnoma drug človek," je povedala za revijo Parade. "Če se ti zgodi toliko hudih stvari, te to utrdi … Moraš globoko vdihniti in iti naprej."

Leta 2010 je šla naprej s floridskim poslovnežem Nickom Loebom. Tudi njemu zasebno niso cvetele rožice - njegova mama je pred leti ubila svojega moža, nato pa še sebe. A le šest mesecev po začetku njune - pogosto burne - romance je bil Nick hudo poškodovan v avtomobilski nesreči in je komaj preživel. Lani je Loeb Sofio zaprosil za roko.