'Če povem po pravici, je bilo to (nosečnost, op. a.) največje presenečenje mojega življenja. Mislila sem, da sem že šla prek te točke, ko bi se to še lahko zgodilo. Zato je bilo vse skupaj res presečenje, ampak čudovito!' je povedala Halle Berry, ko je pri 46 zanosila. Foto: EPA
'Če povem po pravici, je bilo to (nosečnost, op. a.) največje presenečenje mojega življenja. Mislila sem, da sem že šla prek te točke, ko bi se to še lahko zgodilo. Zato je bilo vse skupaj res presečenje, ampak čudovito!' je povedala Halle Berry, ko je pri 46 zanosila. Foto: EPA
Gwen Stefani je tretjega sina rodila lani, ko je imela skoraj 44 let. Foto: EPA
Prijateljici Nicole Kidman in Naomi Watts sta rodili pri 40. letih, Kidmanova je drugo biološko hčer dobila s pomočjo nadomestne matere. Foto: EPA
Drew Barrymore je obe hčerki rodila na robu štiridesetih. Foto: EPA

Hawkins, ki je z več uspešnicami zaslovela v 90. letih, pri 50 letih pričakuje drugega otroka.

A vendarle ne gre za tako čudežno spočetje, kot je slišati, saj je Hawkinsova že pred skoraj dvema desetletjema razmišljala o daljni prihodnosti in si pri 31 letih dala zamrzniti 15 jajčec oziroma zarodkov, ki so jih v epruveti ustvarili iz njenih jajčec in spermijev javnosti neznanega partnerja. Prvič je uspešno zanosila in rodila pred dobrimi šestimi leti, zdaj pa bo njen sin Dashiell dobil sestrico. Hawkinsove, ki se označuje kot 'omniseksualka', povezovali pa so jo tudi z Martino Navratilovo in Jodie Foster, zaradi zrelih let ne skrbi (preveč), otroka pa namerava vzgajati sama, tako kot je tudi sina.

Kot je povedala za revijo People, je imela nekaj trenutkov krize, v katerih se je spraševala, ali bo pri 51 letih vendarle prestara za dojenčka, a teh strahov zdaj nima več, saj se počuti zdravo in močno. "Zgradila sem si dobro podporno mrežo, in to je ključno za vsakogar, ki ima otroka," je še dodala izvajalka uspešnic, kot so Damn, I Wish I Was Your Lover, As I Lay Me Down in Right Beside You.

Brez težav do naraščaja po 40. letu?
Z novico Hawkinsove se je v tovarni sanj spet odprla debata o vsaj na videz že kar neverjetni plodnosti zvezdnic v zrelih letih. Predlani je tako igralka Halle Berry pri 47 letih rodila dečka, pri čemer je trdila, da se je vse zgodilo po naravni poti, zdaj 45-letna Gwen Stefani je tri sinove rodila v poznih 30. ali zgodnjih 40. letih življenja, Jennifer Lopez je pri 39 letih povila dvojajčna dvojčka, pri čemer so mnogi namigovali na umetno oploditev, a je posege medicine vztrajno zanikala.

Pri navadnih smrtnicah po navadi ne gre tako zlahka, že pri 35 letih so možnosti, da ženska po naravni poti zanosi v enem letu, le 50-odstotne, nato pa strmo upadajo. Tudi zato se vse več premožnih in slavnih odloča za zamrznitev svojih spolnih celic, dokler so še optimalne kakovosti. O tem je na primer javno spregovorila tv-voditeljica Maria Menounos, ki je dala jajčeca "v zamrzovalnik" pri 33 letih, pa zdaj 43-letna Sofia Vergara, ki je o napornem procesu gojenja jajčec za zamrznitev potarnala leta 2013, ko je bila še v zvezi z nekdanjim zaročencem Nickom Loebom. Vergara že ima odraslega sina Manola, ki ga je rodila pri 19 letih. Takrat je izjavila: "Moj fant Nicky je tri leta mlajši od mene in nikoli ni imel sina. Jaz imam svojega Manola, tako da zame ni nujno, da bi imela še enega otroka, za Nickyja pa je drugače." Iskreno je povedala, da se je posvetovala s specialisti, ki so ji povedali, da se pri njenih letih po naravni poti "ne more zgoditi kaj dosti", zato se je odločila izkoristiti znanost, pa čeprav pri že dokaj zrelih 40 letih.

Mariah Carey, ki dolgoletnih težav s plodnostjo ni skrivala, je dvojajčni "parček" Moroccana in Monroe po več zapletih rodila pri 42 letih. Prav tako se je z neplodnostjo dolgo borila Celine Dion, ki je pri 41 letih drugič zanosila z zarodkom, zamrznjenim v njenih zgodnjih 30 letih Preden je spoznala Kanyeja Westa, je zamrznitev svojih spolnih celic načrtovala tudi Kim Kardashian. Veliko se je govorilo o podobni potezi Jennifer Aniston, ki naj bi se v čakanju na "tistega pravega" odločila ukrepati pravočasno. Tudi njena kolegica iz Prijateljev Courteney Cox je hčerko Coco pri 40 letih rodila šele po več neuspešnih poskusih umetne oploditve. Kar celotne jajčnike pa si je po odstranitvi rodil zaradi raka maternice dala zamrzniti komičarka Fran Drescher, ki si nekega dne želi biološkega otroka s pomočjo nadomestne matere.