Težave z zakonom so ga spremljale, še preden je zaslovel - že leta 2005 je bil kot 19-letnik aretiran zaradi napada, ko je v navalu besa z avtomobilom zapeljal v svojega soseda. Foto: Reuters
Težave z zakonom so ga spremljale, še preden je zaslovel - že leta 2005 je bil kot 19-letnik aretiran zaradi napada, ko je v navalu besa z avtomobilom zapeljal v svojega soseda. Foto: Reuters
false
Januarja lani je Shia sicer z izjavo "Nisem več slaven" prek Twitterja naznanil, da se umika iz javnega življenja, nato pa se naslednji mesec na berlinski premieri Von Trierjeve Nimfomanke pojavil s papirnato vrečko na glavi. Foto: Reuters

Igralec je za zapahi končal že petkrat. Toda do ječe ima prav poseben odnos, o čemer se je tudi razgovoril v knjigi avtorjev Cliftona Collinsa Jr. in Gustava Alvareza z naslovom Prison Ramen. Prvič je pristal v zaporu za šest ur kot najstnik, ker je ukradel športne copate. Drugič so LaBeoufa zaprli, ko je bil star enajst let, ker je ukradel igralno konzolo GameBoy. Podobno kot prvič je moral v njem preživeti šest ur.

Najhujšo izkušnjo je doživel, ko se je tja vrnil tretjič, ko je kot 19-letni fantič poskušal zabosti svojega soseda. Šele takrat je spoznal, da bivanje v zaporu ni tako zabavno, kot je sprva mislil. Takrat je v zaporu preživel dva dneva.

Toda to še vedno ni bila dovolj velika lekcija. Leta 2007 je bil aretiran zaradi nepooblaščenega vstopa na tuje zemljišče, leto dni pozneje je bil kaznovan, ker se ni pojavil pred sodiščem, istega leta pa je bil kaznovan tudi zaradi povzročitve prometne nesreče pod vplivom alkohola.

V zapor pa se je vrnil zaradi izgredov sredi predstave v newyorškem gledališču Studio 54. "Nisem se lepo obnašal med predstavo Kabare in zato sem tam preživel 25 ur. Je pa res, da sem med bivanjem tam, pojedel okusen sendvič z jajci," se je spominjal igralec. In kar ni želel zapustiti svoje ječe. "Ne vem, zakaj, ampak še nikoli se nisem tako dobro naspal, kot sem se tam," je dejal igralec avtorjema knjige.

A vseeno to ni bila njegova zadnja izkušnja z zaporom, saj se je tja vrnil letos zaradi prepira s policisti pod vplivom alkohola. "Mislim, da so moje napake v življenju, umetnost. Osvobajajoče je, če narediš napako in jo popraviš," je sklenil 29-letnik.

Vidno opitega LaBeoufa je policija v Austinu aretirala oktobra v delu mesta, znanem po svojih lokalih in nočnih klubih. Igralec je bil na austinski 6. ulici na znanem glasbenem festivalu Austin City Limits, ki vsako leto v to živahno mesto privabi na tisoče obiskovalcev.

Težavno življenje zvezdnika
29-letnik je svoj hollywoodski krst doživel že v najstniških letih, ko je zaslovel v Disneyjevi otroški TV-seriji Even Stevens. Preskok v višjo ligo je doživel leta 2007 z vlogo v trilerju Disturbia, s katero je prepričal kritike, že naslednje leto pa je z visokoproračunsko uspešnico Transformerji dosegel še širši krog gledalcev.

Zdelo se je, da ima odprta vsa vrata, a vloge, ki so sledile (Indiana Jones, Eagle Eye, Wall Street), so bile med kritiki sprejete z mešanimi odzivi in LaBeoufu, ki je v transformerski franšizi nastopil še dvakrat, nikdar ni zares uspelo unovčiti vseh svojih zgodnejših obetov.