Moiro Orfei je leta 2004 sprejel tudi takratni papež Janez Pavel II. Foto: EPA
Moiro Orfei je leta 2004 sprejel tudi takratni papež Janez Pavel II. Foto: EPA
Cirkus Moire Orfei
V cirkusu Moire Orfei je še mogoče videti dresirane živali. Foto: Reuters

Le kdo še danes ne pozna njenega obraza, ki je postal zaščitni znak "klasičnega" cirkusa Moire Orfei (Circo di Moira Orfei), ki temelji na nastopih ukročenih živali, akrobatov in klovnov?

Moira se je kot Miranda Orfei rodila 21. decembra leta 1931. Nomadsko cirkuško življenje ji je bilo dobesedno položeno v zibko, saj je bil njen oče Riccardo klovn, tudi mati Violetta Arata je delala v cirkusu. Vse otroštvo je tako preživela v cirkuških šotorih. Pri rosnih šestih letih se je že začela učiti vragolij na trapezu in akrobacij na konjih.

Moira in njeni sloni
Leta 1960 je postavila na noge cirkus s svojim imenom, ki je počasi pridobival veljavo in slavo in v nekaj letih postal ena najbolj prepoznavnih tovrstnih institucij na svetu. Vrsto let je Moira večer za večerom v šotoru nastopala tudi sama, poleg nastopov na konjih in trapezu je postala slavna kot krotilka slonov (zaradi njih si je pridobila ime 'Moira degli elefanti' (Slonja Moira) in trenerka golobov.

Leta 1961 se je poročila s krotilcem levov Walterjem Nonesom, ki mu je počasi prepustila vodenje cirkusa. On ga še danes vodi. Na poročnem obredu so bile družice, ki so po cerkvi raztresle cvetje, nihče drug kot njeni cirkuški sloni, družina pa ostaja ena najbolj znanih cirkuških dinastij na svetu, saj tudi njuna dva otroka Stefano in Lara nastopata v cirkusu, vnuka Moira in Walter Jr. pa sta akrobata.

Moira je ustvarila tudi zavidljivo filmsko kariero, saj je med letoma 1960 in 2003 nastopila v več kot 40 filmih, zaigrala je tudi s takšnimi italijanskimi zvezdniki, kot so bili Totò, Vittorio Gassman in Marcello Mastroianni, italijanske televizijske postaje pa so se zaradi duhovitosti in vedrosti pulile zanjo. Tako je bila redna gostja mnogih pogovornih oddaj in šovov.

Skrita za "kilogramom" ličil
Vsaj toliko kot zaradi cirkusa pa je postala prepoznavna tudi zaradi zunanje podobe, saj se vse do smrti ni ločila od vranje črnih las, spetih v turban, močno obrobljenih oči, dolgih umetnih trepalnic, znamenja nad zgornjo ustnico in krvavo rdečega rdečila. Takšna je postala tudi zaščitni znak svojega cirkusa, saj se je njena podoba smejala z vsakega plakata za njen cirkus.

Mnogi pa se je bodo najbolj spominjali, ko je na Trg svetega Petra v Vatikanu pripeljala svoje dresirane slone, ki jih je takratni papež Janez Pavel II. skupaj z "drugimi nekrščenimi božjimi bitji" blagoslovil.

Leta 2006 je preživela možgansko kap in od takrat ni nikoli povsem okrevala. Umrla je v nedeljo, dober mesec pred 84. rojstnim dnem.