Vybzova glasba bo začasno
Vybzova glasba bo začasno "zamrznjena". Foto: YouTube

38-letni Kartel, znan tudi pod vzdevkom World Boss, je avgusta 2011 umoril Cliva Williamsa, znanega kot Lizard, potem ko se posel med njima ni najbolje izšel, je dejal državni tožilec.

Dancehall je glasbena zvrst na Jamajki, katere korenine segajo v pozna 70., pravi razcvet pa je doživela v 90., in je še danes zelo priljubljena pri Jamajčanih. Vybz Kartel (in sama zvrst) je bil pogostokrat kritiziran zaradi nasilnih besedil, ki so pogosto nastrojena proti homoseksualcem in tudi proti ženskam.

Kartel s pravim imenom Adidja Palmer ne bo upravičen do pogojnega izpusta še 35 let, je odločilo jamajško vrhovno sodišče. Pevec ni edini, ki je dobil dosmrtno ječo, tudi njegovi sodelavci bodo morali za dolgo v zapor - pevec Shawn Campbell bo moral v zaporu preživeti najmanj 25 let, Kahira Jones prav tako 25 let, Andre St. Jones pa 30 let. Šele po odsluženi kazni bodo lahko zaprosili za pogojni izpust. Peti obtoženi Shane Williams je na sojenju, ki velja za najdaljše sojenje za umor v zgodovini Jamajke, jo je edini odnesel brez kazni.

Umorjeni Clive Williams je bil član priljubljene jamajške skupine Gaza Empire, na vrhu katere je bil Kartel.