Nezainteresiranost Sashe in Malie za govor njunega  očeta je razburila republikansko predstavnico za tisk. Foto: Reuters
Nezainteresiranost Sashe in Malie za govor njunega očeta je razburila republikansko predstavnico za tisk. Foto: Reuters
Kratko krilo ne sodi v Belo hišo, je bila prepričana Lautenova. Foto: Reuters

16-letna Malia in 13-letna Sasha sta se na udaru znašli zaradi vedenja in videza na zahvalni dan, ko sta svojega očeta spremljali na tradicionalni pomilostitvi purana v Beli hiši.

Če so se nekateri komentatorji mimogrede obregnili tudi ob njuno očitno nezainteresiranost za dogodek, saj sta večinoma stali ob strani s prekrižanimi rokami, kamera pa ju je ujela tudi med zavijanjem z očmi, je šla Lautenova še korak dlje.

Za v bar, ne pa v Belo hišo!
Posvetila jima je javno objavo na svojem profilu na Facebooku, v kateri jima ni niti najmanj prizanesla. "Dragi Sasha in Malia, razumem, da sta v teh groznih najstniških letih, vendar pa sta del družine ameriškega predsednika, zato poskusita pokazati malo sloga. Poskusita spoštovati vsaj vlogo, ki jo imata," je začela s stavkom, s katerim se je marsikdo celo strinjal.

Nato pa nadaljevala: "Po drugi strani pa niti vajina starša nimata spoštovanja do svojih funkcij, tudi do ameriškega naroda ne, zato predvidevam, da vama manjka dober vzornik." Na koncu ni prizanesla niti njuni garderobi. "Poskušajta se vesti, kot da vama to, da sta v Beli hiši, nekaj pomeni. Oblačita se, kot da si zaslužita spoštovanje, ne pa mesto v baru. In nehajta z grimasami na javnih dogodkih, ki jih prenaša televizija," je končala.

Zaradi "bebave" tradicije nerodno tudi drugim Američanom
Ameriška javnost se je dekletoma takoj postavila v bran, saj so številni sami priznali, da je bilo tudi njim med Obamovim nerodnim govorom prav nerodno in so tudi sami pred televizijskimi zasloni zavijali z očmi prav tako kot Malia in Sasha, za to pa okrivili "bebavo" tradicijo pomilostitve purana.

Lautenovi so očitali napad na otroke, ki bi morali ostati nedotakljivi tudi v politiki, na Twitterju se je nanjo usul plaz očitkov, kakšen človek naravnost reče otroku, da so njegovi starši slab zgled ter ga zaradi krila pošilja v bar.

Opravičilo po molitvi in pogovoru s starši
Nekaj ur po prvotni objavi in jezi na družbenih omrežjih, ki je sledila, pa je Lauterjeva spisala opravičilo.

"Obsodila sem ti dve mladi dami na način, na katerega tudi jaz sama ne bi nikoli želela, da me nekdo kot najstnico obsoja," je priznala. "Po številnih urah molitve, pogovoru s starši in ponovnega prebiranja tega, kar sem napisala, mi je postalo jasno, kako so moje besede lahko koga prizadele. Vedite, da za te obsojajoče očitke v mojem srcu ni prostora," je zatrdila.

A to besnih kritikov njenega dejanja ni omehčalo, saj so prepričani, da opravičilo ni bilo iskreno oziroma se je zanj odločila šele, ko je videla odziv drugih, zato na Twitterju še vedno glasno zahtevajo, da jo Fincher postavi na cesto.