Brasilia, živi muzej modernistične arhitekture. Foto: EPA
Brasilia, živi muzej modernistične arhitekture. Foto: EPA

Skoraj 55 let po odprtju so veličastne stavbe, v katerih domujejo najpomembnejše državne institucije ene največjih držav sveta, skupni podvigi arhitekta Oscarja Niemeyerja (sloviti mož je umrl leta 2012, star veličastna 104 leta) in urbanista Lucia Coste, ter parki in drevoredi krajinskega arhitekta Roberta Burleja Marxa, nekakšen živi muzej modernistične arhitekture na prostem, ki je uvrščen tudi na Unescov seznam svetovne dediščine.

Ustvarjalci so si namreč na tako rekoč neomejeni površini resnično lahko dali duška in se šli vaje v slogu: zamislili so si avenije brez prometa, na videz "lebdeče" stavbe, podprte zgolj s stebri, pod njimi pa prazen, dihajoč prostor v sožitju z naravo. Temelj projekta je bila leta 1960, ko so prerezali trak ob odprtju, socialistična ideologija: tudi stanovanjske zgradbe naj bi bile v lasti države, ki bi jih oddajala vladnim uslužbencem. Ta zamisel pa se ni ravno skladala z miselnostjo nekaterih predsednikov, ki so sledili Kubitschku ...

Danes trimilijonsko mesto z enim najvišjih BDP-jev v Latinski Ameriki - več kot polovica delovno aktivnega prebivalstva je zaposlenega v javnem sektorju -, "zgrajeno sredi ničesar in iz nič", ki je položaj brazilske administrativne prestolnice prevzelo od več kot tisoč kilometrov oddaljenega (šestmilijonskega!) Ria de Janeira, se bo kmalu spet znašlo v središču pozornosti, saj bo gostilo sedem tekem svetovnega prvenstva v nogometu.

Oglejte si nekaj aktualnih fotografij brazilske prestolnice.