Prva okna miru je zavzela avstrijska nobelovka za mir Bertha von Suttner. Foto: Peace Museum Vienna
Prva okna miru je zavzela avstrijska nobelovka za mir Bertha von Suttner. Foto: Peace Museum Vienna

S temi besedami pobudo Okna miru (Windows for Peace) predstavlja Liska Blodgett, predsednica društva Muzej miru Dunaj. Muzej na prostem, ki je brezplačno dostopen vsem obiskovalcem ob katerem koli času, naj bi ljudi spodbudil, da bi se tudi sami zavzemali za mir in strpnost.
Dunajski Muzej miru želi s projektom Okna miru predstaviti 150 osebnosti, ki so prispevale k miru na svetu. V ulici Blutgasse - eni najstarejših ulic na svetu, vsekakor pa eni najstarejših na Dunaju - za Štefanovo katedralo bodo tako okna stavb polepljena s portreti in opisi teh junakov miru, muzej na prostem pa se bo v prihodnosti razširil še na nekatere druge ulice po mestu.
Junaki miru
Dunajčani so projekt začeli s portreti prve avstrijske dobitnice Nobelove nagrade za mir (in hkrati prve ženske prejemnice tega priznanja), pisateljice in mirovnice Berthe von Suttner. Pot miru bodo postopoma širili še na nekatere druge ulice po mestu in dodajali junake miru. Do leta 2015 naj bi predstavili 150 osebnosti, ki so se zavzemale za mir na svetu, kot so Nelson Mandela, Mahatma Gandhi, Dalai Lama, papeži, John Lennon in Cat Stevens.

Prav tako na Dunaju v prihodnosti načrtujejo odprtje Kavarne miru in po vzoru pariškega zidu ljubezni še zid miru, na katerega bi ljudje v različnih jezikih pisali sporočila miru.