Čas se v manekenskem svetu izteka s svetlobno hitrostjo. Foto: Reuters
Čas se v manekenskem svetu izteka s svetlobno hitrostjo. Foto: Reuters
Prisha Justinek, 16-letna slovenska manekenka na pariškem tednu mode. Foto: EPA
Claudia, Naomi, Cindy ... njim je uspelo obstati več desetletij. A časi supermodelov so minili. Foto: Screenshot

Vitka, dolgonoga manekenka z - ironično - na srebrno sivo prebarvanimi lasmi za milanski teden mode se pripravlja na drugo kariero v istem času, ko mnoge njene vrstnice ravno stopajo z univerze na poklicno pot. "Za modela sem že babica," je povsem resno povedala Gelsijeva za Reuters. "Rada bi postala videoproducentka."
Videoproducentka, odvetnica, igralka, pisateljica ... večina modelov, ki so te dni polno zaposleni s predstavljanjem kolekcij na modnih tednih v New Yorku, Londonu, Milanu in Parizu, se že pripravlja na življenje s povsem realističnim predvidevanjem, da njihova kariera ne bo trajala več desetletij, kot je bilo pri supermodelih, kot sta Kate Moss in Naomi Campbell.

Razmišljanje o prihodnosti
Zato so 20-letnice, ki se mešajo v zaodrju pred modnimi revijami Cavallija, Armanija, Versaceja in Prade, navdušene, da so del tega, a oprezne glede prihodnosti. Nekatere še vedno stereotipno vlečejo cigarete in srkajo šampanjec, a pametne imajo ob sebi knjigo, ki jo besno požirajo.
Britanski model Lily Cole je tako lani požela veliko pozornosti, ko je pri 23 letih na elitnem Cambridgeu diplomirala iz umetnostne zgodovine.
Kanadčanka Lisa Cant se je pri 23 letih vpisala na univerzo Columbia. "Obožujem manekenstvo, a še bolj obožujem šolo. Preden sem šla na univerzo, sem videla svojo kariero v manekenstvu, a zdaj vidim manekenstvo kot sredstvo za financiranje svoje prihodnosti," je zapisala Cantova na spletni strani The Model Alliance, neprofitne organizacije, katere cilj je izboljšanje delovnih razmer v svetu visoke mode.

"Blazno"
David Brown
, ki zastopa zvezde modnih pist, kakršne so Mossova, Claudia Schiffer in Campbellova, pravi, da so danes možnosti za dolgoletno kariero za večino deklet na teh revijah precej manjše, kot so bile v 90. letih, ko so modi vladali ikonični supermodeli. "Danes vlada nenehno povpraševanje po nečem novem, ki je že skoraj blazno," je povedal.

Večina modelov začne delati še pred 16. letom starosti, do 25. leta pa je njihove kariere že praktično konec. Po besedah Browna, lastnika agencije D'Management s sedežem v Milanu, spada okoli 70 odstotkov deklet, izbranih za modne revije, med nove obraze. Supermodele zdaj večinoma najemajo za oglasne kampanje ali pa kot posebne gostje na dogodkih. 41-letna Campbellova je bila sicer v ponedeljek na čelu modne revije Roberta Cavallija v Milanu.
Kako postati naslednja Gisele?
Vsako sezono se zamenja kar okoli 70 odstotkov modelov. Potreba po svežih obrazih povečuje tekmovalnost med modeli, ki vedo, da je težko postati naslednja Gisele Bundchen. 31-letni brazilski supermodel je znova pristal na vrhu Forbesove lestvice najbolje plačanih modelov sveta. Samo lani je zaslužila 25 milijonov dolarjev.

"Naj najprej povem, da v modnem svetu še vedno ne pomenim kaj dosti. Da, delam kot model, a se ne identificiram kot samo to," pravi Dana Drori, ki ima diplomo iz angleške literature. "Odločila sem se, da si vzamem leto ali dve, da se povsem posvetim manekenstvu, potovanjem in služenju denarja za podiplomski študij in druge življenjske naložbe."

Vrhunski modeli lahko zaslužijo do 5.000 dolarjev na modno revijo, začetnice pa včasih delajo tudi zastonj in so plačane z oblačili. "To je začasna služba," pove Gelsijeva.