Množični protesti in vladni ukrepi niso zajezili vala okrutnih posilstev v Indiji. Foto: EPA
Množični protesti in vladni ukrepi niso zajezili vala okrutnih posilstev v Indiji. Foto: EPA
Eden izmed ogorčenih odzivov na Twitterju. Foto: Twitter

Uveljavljeni indijski modni fotograf Ray Shetje, ki je sodeloval že z več uglednimi znamkami, je v objektiv ujel manekenko v bleščečih oblačilih, ki se otepa moških na avtobusu. Vse skupaj se že tako ali tako sprehaja po meji dobrega okusa (ali jo že pošteno prečka), hkrati pa je bilo posneto v Indiji, kjer se je pred dvema letoma zgodilo posilstvo z umorom, ki je pretreslo to državo.

Napad na 23-letno študentko fizioterapije - žrtev so mediji poimenovali Nirbhaja (Neustrašna) - je sprožil večdnevne proteste. Štiri napadalce so obsodili na smrt, peti, ki je bil takrat mladoleten, pa še služi zaporno kazen. Dogodek je oblasti spodbudil k sprejetju novih zakonov, s katerimi naj bi zajezili posilstva, a do zdaj brez večjega uspeha, saj se v velikanski državi, v kateri vlada kaos in je prepad med bogatimi in revnimi velikanski, še vedno redno srečujejo z brutalnimi (množičnimi) posilstvi, zato je tema izjemno občutljiva.

Na družbenih omrežjih se uporabniki zgražajo nad fotografijami, ki so po njihovem mnenju "ogabne" in "grozljive", fotograf pa se na obtožbe odziva z besedami, da gre "zgolj za upodobitev položaja, v katerem so ženske v tej državi". Dodaja, da nikakor ni želel prikazati posilstva kot nekaj glamuroznega, saj gre za "nekaj zelo slabega".

"Neobčutljiva svinja!"
S spletne strani Behance, kjer svoja dela objavljajo ustvarjalci z različnih področij, so fotografije zaradi jeznih odzivov na Twitterju in Faceboku že umaknili. Bollywoodski režiser glasbenih spotov Višal Dadlani je na Twittterju zapisal: "Sem ravnokar videl modno zgodbo, ki upodablja posilstvo Nirbhaje iz New Delhija? Ogabno! Upam, da bodo vsi povezani umrli od sramu! Neobčutljiva svinja! Kdor koli že si ... upam, da greš v zapor." Igralka Amrita Puri pa je tvitnila: "Posilstvo ne sme biti navdih za modno snemanje. Ne vem, kaj je fotograf mislil." Sledila je še množica drugih zgroženih zapisov na omenjenem družbenem omrežju. Vsi se strinjajo, da gre za trivializiranje zelo resnega dogodka.

Za spletno stran Buzzfeed, kjer si je slike še vedno mogoče ogledati, je Shetje povedal, da snemanje ne temelji na tem, kar se je zgodilo Nirbhaji, a da ga vsakdanje dogajanje gane, saj je del indijske družbe in kot fotograf nekakšen kronist dogajanja. "Del te družbe so tudi moja mati, moje dekle in moja sestra. Kaj takega se lahko zgodi tudi njim." V svoj bran pravi, da je pač želel problematiko osvetliti na svoj način in da se kaj takega lahko zgodi komur koli, bogatemu ali revnemu.

"Živimo v družbi, v kateri se bogati vozijo z avtomobili, revni pa z javnim prevozom in so zato v nevarnosti. Želel sem združiti ta svetova, ki sta si daleč narazen, in ustvariti podobe z estetskim nabojem." Nihče izmed oblikovalcev, ki so prispevali oblačila, ni želel biti javno izpostavljen - menda zato, ker gre za zgodbo brez komercialne vrednosti.