Posilstva v Indiji so v zadnjem času postala med glavnimi novicami svetovnih medijev. Foto: Reuters
Posilstva v Indiji so v zadnjem času postala med glavnimi novicami svetovnih medijev. Foto: Reuters

V svojem prvem nagovoru poslancem po prepričljivi zmagi na parlamentarnih volitvah prejšnji mesec je Modi obljubil, da bo vladal v korist revnih in usposobil naraščajočo množico mladih v učinkovito delovno silo.

Nacionalistični hindujski politik je še napovedal, da se mora gospodarski razvoj usmeriti v indijsko muslimansko manjšino, ki je večinoma revna.

Modi je do zdaj pretežno molčal glede spolnega nasilja in posilstev, ki pretresajo azijsko silo.

Pred dvema tednoma so grozovito posilili sestrični in ju nato linčali, prejšnji teden je skupina moških posilila 22-letnico, jo prisilila piti kislino ter jo nato še zadavila, ta teden pa so našli obešeno 44-letno žensko, za katero njena družina trdi, da je bila žrtev skupinskega posilstva.

"Spoštovanje in zaščita morata biti glavna naloga 1,25 milijarde ljudi v tej državi," je v svojem govoru zdaj dejal 63-letni Modi in dodal, da se je po teh dogodkih treba zazreti vase.

"Vlada bo morala ukrepati. Država ne bo čakala in ljudje ne bodo pozabili," je še dejal in politike pozval, naj v javnosti ne špekulirajo o vzrokih posilstev.

Ta teden je notranji minister indijske zvezne države Maharaštra R. R. Patil dejal, da so opolzke podobe žensk v oglasih krive za naraščajoče število posilstev, medtem ko je neki drugi minister dejal, da se posilstva zgodijo naključno.