Jenny Beavan s Cate Blanchett, ki se je garderobnih zapovedi držala. Foto: Reuters
Jenny Beavan s Cate Blanchett, ki se je garderobnih zapovedi držala. Foto: Reuters
Za podelitev baft je izbrala zgolj drug šal. Foto: Reuters
Beavanova velja za eno uglednejših kostumografinj. Foto: Reuters
Beavanova je svojega prvega oskarja prejela leta 1986 za kostumografijo v filmu Soba z razgledom. Foto: Reuters

65-letna britanska kostumografinja, ki je imela do takrat že enega oskarja in osem oskarjevskih nominacij, je po svojo nagrado na oder prikorakala v črnih hlačah, jakni iz umetnega usnja iz veleblagovnice Marks & Spencer, majici in sivi ruti. Fry, ki bafte vodi že od leta 2001, je ob tem pripomnil, da bi "samo ena od največjih kostumografinj prišla na podelitev nagrad oblečena kot klošarka".

Komik in pisatelj, znan po dolgem jeziku, se je sicer le šalil, saj sta z Beavanovo dobra prijatelja in mu ona opazke ni zamerila. Bolj so bili ogorčeni gledalci, ki so nad Fryem na Twitterju uprizorili pravi pogrom, zaradi česar je voditelj naslednji dan svoj račun na Twitterju izbrisal.

"Bi vsi vi svetohlinski jeb***i že odj***i, Jenny Beavan je prijateljica in zafrkancija je povsem upravičena. Jezus, želim si zapustiti ta planet," je bil eden izmed njegovih zadnjih tvitov.

Nejeverni oskarjevci
A afera s tem ni potihnila, in če je Fry zgolj "prijateljsko" zbodel samosvojo Beavanovo, je bil odziv velecenjenih zvezdnikov na podelitvi oskarjev več kot zgovoren. To nedeljo, dva tedna po baftah je namreč Britanka za svoje delo pri Mad Maxu: Cesta besa pobrala še oskarja, pri večerni toaleti pa se je odločila, da zmagovalnega konja ne zamenja, in je tudi po ta kipec prikorakala v isti opravi, samo sivo ruto je zamenjala črtasta rdeča.

Ko se je prebijala do odra, so kamere ujele mrtvo hladne in prezirljive poglede slovesno opravljenih povabljencev iz igralskih, režiserskih in scenarističnih voda.

Kot so zapisali pri Guardianu: "Ko se je napotila do odra, da bi prevzela svojo nagrado, je groza na nekaterih obrazih med občinstvom dajala misliti, da gledajo prvikrat Izganjalca hudiča, ne pa da občudujejo zasluženo zmagovalko. Morda je bil odziv razumljiv. Ne le, da ni bilo na ogled nobenega razporka ali dekolteja, Beavanova si je tudi drznila nositi nekaj, kar lahko kupi vsak v veleblagovnici."

"Udobno se počutim"
Med tistimi, ki niso Beavanovi niti zaploskali, sta bila tudi štirikratni oskarjevec Alejandro Iñárritu (Povratnik), ki jo je s prekrižanimi rokami zgolj nejeverno motril, in režiser zmagovalnega filma V žarišču (Soptlight) Tom McCarthy, ki je deloval samo zelo zmedeno ob mimohodu zmagovalke za najboljšo kostumografijo.

Drugi, ki jih je ujela kamera, so se hihitali in spogledovali. Odziv je bil diametralno nasproten stoječim ovacijam, ki jih je bil deležen Leonardo DiCaprio, ni pa bil primerljiv niti z drugimi "manj posvečenimi" dobitniki najprestižnejše filmske nagrade.

"Preprosto se rada počutim udobno, žal mi je," se je skorajda opravičevala na tiskovni konferenci po prejemu oskarja. "Za moje razmere je to zelo elegantna oprava." Ob tem je še povedala, da kril ne nosi, pete pa niso zanjo, ker ima slabo hrbtenico. "V lepi toaleti sem videti smešno. Ta oprava je poklon Mad Maxu in na baftah je nisem čisto zadela, saj naj bi šal predstavljal krpo za brisanje motorjev."