Birkin velja za najbolj zaželeno torbo vseh časov, saj je, tako pravijo modni poznavalci, popolna za vse letne čase in vse priložnosti. Foto: Reuters
Birkin velja za najbolj zaželeno torbo vseh časov, saj je, tako pravijo modni poznavalci, popolna za vse letne čase in vse priložnosti. Foto: Reuters

ki je ime dobila po britanski igralki in pevki Jane Birkin, bo zaradi mučenja živali morda izgubila svoje slavno ime.

Danes 68-letna Jane Birkin je leta 1981 po naključju na letalu srečala takratnega direktorja francoske modne hiše Hermès Jeana-Louisa Dumasa. Takrat se je rodila ideja o veliki in hkrati elegantni usnjeni torbi, ki jo je Dumas leta 1984 ustvaril prav za igralko in jo po njej tudi poimenoval. Kmalu pa je torba Birkin postala pravi modni hit in še danes velja za obvezen kos garderobe marsikatere zvezdnice.

Po več kot 30 letih je Jane presenetila z izjavo, da ne želi, da se torbica še naprej imenuje po njej. In razlog? Mučenje živali. Organizacija za zaščito živali Peta je namreč objavila posnetek, ki prikazuje, da krokodili, ki jih gojijo za izdelavo torbic, živijo v nehumanih razmerah, prav tako pa naj bi živali klali tako, da pri tem še dodatno trpijo.

Igralka je povedala, da je modno hišo Hermès prosila, naj njenega imena ne uporabljajo več, vsaj dokler ne spremenijo praks klanja živali. Pri Peti so pozdravili njeno odločitev in se ji zahvalili, na sporen posnetek pa so se odzvali tudi že pri francoski modni hiši, kjer trdijo, da redno opravljajo nadzor na farmah, kjer gojijo živali za njihovo potrebo, pri tem pa upoštevajo le najvišje standarde.

Glede igralkine zahteve, da umaknejo njeno ime, pa so zapisali: "Jane Birkin je izrazila zaskrbljenost glede klanja krokodilov. Njeni komentarji nikakor ne vplivajo na naše prijateljstvo in zaupanje, ki smo si ga leta delili. Hermès spoštuje in deli z njo njena čustva, tudi mi smo bili šokirani nad objavljenim posnetkom." Dodali so, da zadevo že preiskujejo in da bodo uvedli sankcije, če bo treba. Pri tem pa so zatrdili, da ne sodelujejo s farmo, ki je prikazana na posnetku.

Birkin torbice izdelujejo iz usnja krokodilov, kuščarjev, krav, teličkov in nojev, cena torbic pa se giblje med nekaj tisoč do nekaj deset tisoč evri, odvisno od materiala in različnih dodatkov (zlatih sponk ali diamantov). Za "običajno" birkinko, narejeno iz krokodilje kože, je treba odšteti več kot 30.000 evrov, zato so torbice postale pravi statusni simbol, obožujejo pa jih številne zvezdnice, kot so Victoria Beckham, Jennifer Lopez, Kim Kardashian, Katie Holmes in Kate Moss.