Zabava
BoB Geldof
Geldof je prvi glasbenik, ki se je znašel na spisku za Nobelovo nagrado, britanska kraljica pa mu je že leta 1986 podelila viteški naziv, zaradi česar se ga od takrat drži vzdevek Sir Bob. V Pred mestno hišo v Dublinu pa je takole dvignil nagrado, ki je zaradi mjanmarske voditeljice zdaj zanj postala sporna. Foto: Reuters
false
Aung San Su Či je prvič od začetka spopadov v pokrajini Rakajn avgusta to pokrajino obiskala šele na začetku novembra. Foto: Reuters

Dodaj v

Bob Geldof vrnil nagrado, noče biti na istem seznamu kot "morilka" San Su Čijeva

Aung San Su Či mednarodna skupnost obsoja, da v konfliktu ne stori dovolj
14. november 2017 ob 17:52
Dublin - MMC RTV SLO

Irski glasbenik Bob Geldof, ki je znan tudi kot velik aktivist, je v dublinsko mestno hišo jezno vrnil naziv častnega občana. Razlog: ne želi imeti nagrade, katere dobitnica je bila tudi mjanmarska voditeljica.

Aung San Su Či, sicer tudi prejemnico Nobelove nagrade za mir, je mednarodna skupnost v zadnjem času večkrat ostro kritizirala, ker navkljub poročilom o etničnem čiščenju muslimanskega ljudstva Rohinga ni ukrepala.

"Aung San Su Či je bila v tem mestu izredno dobrodošla, tudi sam sem sodeloval pri tem. Izkazalo pa se je, da je morilka in sam nočem biti na istem seznamu z nekom, ki ga Združeni narodi povezujejo z genocidom," je bil po poročanju CNN-a ob vrnitvi častnega naziva v Dublinu oster Geldof, nekdanji 'frontman' skupine Boomtown Rats, ki je sicer znan po svojih humanitarnih prizadevanjih.

Glasbenik je omenjeno nagrado, ki se uradno imenuje Znak svobode mesta Dublin, prejel leta 2006, San Su Čijeva pa je dobitnica postala leta 1999, ko je bila v hišnem zaporu, osebno pa jo je prevzela leta 2012. Mjanmarska voditeljica je podobno nagrado dobila tudi v Oxfordu, vendar pa so ji jo mestni svetniki prejšnji mesec ravno zaradi njenega (ne)odziva na krizo z Rohingi odvzeli, v javnosti pa so se že pojavili tudi pozivi, naj se ji iz istega razloga odvzame tudi Nobelova nagrada.

"Posameznik ni nemočen v primeru pomanjkanja pravičnosti"
Geldof je legendarni organizator humanitarnih dogodkov, med katerimi je bil najbolj prepoznaven Band Aid, ki je za pomoč lačnim v Etiopiji posnel skladbo Do They Know It's Christmas Time, ki je eden najbolje prodajanih singlov vseh časov.

Na vprašanje, zakaj se je lotil tovrstnih dejavnosti, je dejal, da zato, ker je s tem mogoče spreminjati stvari in pokazati, da posameznik ni nemočen v primeru tragedije ali pomanjkanja pravičnosti. Tega se je naučil s pomočjo rock'n'rolla in po zaslugi otroštva, ko je hitro ostal brez matere ter si ni želel končati na dnu.

Njegove koncerte Live Aid je s pomočjo prenosov BBC-ja videla več kot poldruga milijarda ljudi, s čimer so zbrali več kot 150 milijonov funtov pomoči. Leta 2005 je z naslednikom "superfestivala" na desetih lokacijah hkrati pritiskal na voditelje držav G8 in osveščal svet o težavah sodobne Afrike.

Istega leta je prejel nagrado za življenjsko delo brit, še vedno pa z Bonom Voxom sodeluje v neprofitni organizaciji One Campaign in je aktiven v organizaciji Africa Progress Panel, ki jo je ustanovil nekdanji generalni sekretar Združenih narodov Kofi Anan.

"Glasba sama po sebi ne more spreminjati sveta. Za to je potrebno nekaj družbenega in kolektivnega aktivizma. Mi je pa prepoznavnost gotovo dala več možnosti, da na pomembne stvari opozarjam prek medijev," je dejal Geldof.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
elektrupunk
# 14.11.2017 ob 18:29
bob ima še nekak mal hrbtenice..sam čimprej naj se reši krempljev tistega sluzastega zajedalca.... bono-ta...najbolj fake huminitarca na celem svetu..
RJSlo
# 14.11.2017 ob 18:17
Njegove koncerte Live Aid je s pomočjo prenosov BBC-ja videla več kot poldruga milijarda ljudi, s čimer so zbrali več kot 150 milijonov funtov pomoči.
------------------------------------------------------
No ja. Če se ne motim, ste o tem posneli oddajo. Zbrali naj bi skoraj milijardo dolarjev, hrana oziroma pomoč, ki so jo poslali v Afriko se je pa preprodajala na črnem trgu. Denar od Live Aid in od pomoči so večinoma zapravili za nakupe orožja.

Zelo lepa gesta in akcija, ki jo zlorabljajo na vseh koncih in krajih.
neutrino
# 14.11.2017 ob 20:08
Mi pade še par nobelovcev, katerim bi morali vzeti nagrado. Enemu celo takemu, ki jo je dobil vnaprej, potem pa ni izpolnil "pogojev" nagrade.
reneny
# 15.11.2017 ob 00:06
Buc buc...Sama hinavscina...kaj pa obama...
HOR
# 14.11.2017 ob 23:35
"...v javnosti pa so se že pojavili tudi pozivi, naj se ji iz istega razloga odvzame tudi Nobelova nagrada..." (za mir)

Takoj za Obamo...
Bivši uporabnik
# 14.11.2017 ob 18:18
meni bi sicer še kdo padel prej na misel glede nobela za mir..
ajvard
# 14.11.2017 ob 19:46
elektrupunk

ko igrajo U2, vedno igrajo pro Bono!
DAbears
# 14.11.2017 ob 18:14
To je vse zabava za rajo gdo bo vecji dobrodelnik izpadu a ko prilezejo na ablast so vsi isti
stadion
# 14.11.2017 ob 19:50
Se en bono z trrjem na karibih.
Enakost za vse
# 25.11.2017 ob 14:27
HOR # 14.11.2017 ob 23:35 Bravo, podpišem. A so mogoče zato ukinili mednarodno sodišče za vojne zločine,ker bi zdaj bleki in killariy padla noter?
Bivši uporabnik
# 14.11.2017 ob 20:03
je zatežen, ker mu je pokojni micheal kajlo speljal..
Kazalo