Mlada kraljeva družinica se bo povečala za novega člana. Foto: EPA
Mlada kraljeva družinica se bo povečala za novega člana. Foto: EPA
Britanski princ George, Kate, William
Takoj po objavi novice so se pred Buckinghamsko palačo zgrnile novinarske ekipe. Foto: EPA

"Njuno visočanstvo vojvoda Cambriški in vojvodinja Cambriška z veseljem sporočata, da vojvodinja Cambriška pričakuje drugega otroka. Kraljica in člani obeh družin so novice zelo veseli," so zapisali na uradni strani britanske monarhije na Facebooku. Dodali so še, da se 32-letna vojvodinja podobno kot pri prvi nosečnosti spopada s hudo slabostjo, imenovano hyperemesis gravidarum, in je pod zdravniškim nadzorom v Kensingtonski palači.

Na britanski dvor se je že usul plaz čestitk. Britanski premier David Cameron je tako na Twitterju zapisal, da je "presrečen ob novici, da pričakujeta (op. vojvodinja in princ) drugega otroka."

Govorice o domnevni nosečnosti so se pojavile že pred meseci, julija pa je znanka Kate Middleton veselo novico potrdila za revijo New Idea. Gre za Jessico Hay, ki je javnosti pred slabim letom razkrila tudi prvo nosečnost vojvodinje Cambriške.

Srečna kraljeva družina
Drugi v vrsti za britanski prestol in hčerka podjetnikov, ki sta obogatela s prodajo izdelkov za prirejanje zabav, sta se spoznala leta 2001 med šolanjem na Univerzi St. Andrews na Škotskem. Konec leta 2002 sta postala sostanovalca, par pa čez dve leti. Zaradi izjemne priljubljenosti so par na vsakem koraku spremljali mediji, pritisk pa je bil tako velik, da sta se zaljubljenca spomladi leta 2007 za nekaj časa razšla.

Kmalu sta ugotovila, da drug brez drugega ne moreta, in princ William je Kate za roko zaprosil oktobra 2010. Poroka stoletja je sledila 29. aprila 2011 in na ulice Londona je privabila okoli 600.000 ljudi, televizijski prenosi obreda pa so potekali v kar 32 državah sveta. Že pred poroko so se pojavila prva namigovanja o tem, da je vojvodinja Cambriška prvič noseča. Veselo novico so z urada princa Williama potrdili 3. decembra 2012.

Mali George Alexander Louis je na svet prijokal 22. julija ob 17.24 po našem času. Nekaj dni pred praznovanjem njegovega prvega rojstnega dne pa so mediji že začeli napovedovati, da bo prvorojenec princa Williama in vojvodinje Cambriške kmalu dobil bratca ali sestrico. V zadnjih mesecih so bile govorice vse glasnejše, zato jih je danes britanski dvor tudi potrdil.

Zaradi vseh namigovanj so že pred časom podivjale tudi stavnice. Na Otoku sklepajo stave, kdaj bo otrok rojen, katerega spola bo, izbirajo pa tudi že ime za prihodnjega princa ali princeso. Če bo George dobil bratca, bi bili Britanci najbolj veseli, če bi mu bilo ime James, največ stav za dekliško ime pa je pobrala Victoria.