Vojvoda in vojvodinja Cambriška tretjo obletnico poroko praznujeta v intimnem krogu družine. Foto: EPA
Vojvoda in vojvodinja Cambriška tretjo obletnico poroko praznujeta v intimnem krogu družine. Foto: EPA
Leta 2007 se je ljubezenska zgodba med takrat 24-letnim princem in 25-letno Kate zaradi pritiska medijev skoraj končala. Foto: EPA
Princ William, vojvodinja Catherine, princ George
Rojstvo princa Georgea je sprožilo pravo norijo. Pred bolnišnico St. Mary's so fotografi, snemalci in drugi predstavniki sedme sile več dni čakali na veselo novico. Foto: Reuters
Mlada družina se je pravkar vrnila z 19-dnevnega potovanja po Avstraliji in Novi Zelandiji. Foto: Reuters

Poroka stoletja je na ulice Londona privabila okoli 600.000 ljudi, 1.900 izbrancev pa je dobilo svoj sedež v Westminstrski opatiji, kjer je slovesnost potekala. Po celotni Veliki Britaniji so se odvijale tudi t. i. poulične zabave, organizirali so jih več kot 5.500, v okviru katerih so navdušenci poroko spremljali prek malih in velikih zaslonov ter nazdravljali mladoporočencema. Televizijski prenosi so sicer potekali v kar 32 državah sveta, med drugim tudi v Afganistanu in Južni Afriki.

Uradni del poroke se je začel že okoli osme ure zjutraj po londonskem času, ko so prvi gostje prišli v Westminstrsko opatijo. Malo po deseti uri sta v opatijo prispela ženin in njegova priča, brat Harry, za njima pa še najpomembnejši gostje (člani kraljevih družin in državniki). Dobre pol ure pozneje je v cerkev prispela nevesta Kate skupaj s svojim očetom Michaelom. Obred, ki so ga vodili kar trije visoki predstavniki Anglikanske cerkve, se je začel natančno ob 11. uri po londonskem času, končal pa se je dobro uro pozneje. Mladoporočenca sta se nato s kočijo popeljala do Buckinghamske palače v spremstvu okoli 1.000 britanskih vojakov, ob 14.25 sta se pokazala na balkonu palače in se dvakrat poljubila.

Ljubezen premagala vse ovire
Drugi v vrsti za britanski prestol in hčerka podjetnikov, ki sta obogatela s prodajo izdelkov za prirejanje zabav, sta se sicer spoznala že leta 2001 med šolanjem na Univerzi St. Andrews na Škotskem. Konec leta 2002 sta postala sostanovalca, par pa dve leti pozneje. Prvič so ju paparaci zalotili skupaj aprila 2004 na smučanju v švicarskem letovišču Klosters. Catherine se je Britancem in tudi dvoru hitro priljubila, saj velja za razgledano, umirjeno in prijetno osebo, ki se zna vesti visoki družbi primerno. To pa je paru nakopalo tudi nekaj težav, saj so ju zaradi izjemne priljubljenosti na vsakem koraku spremljali mediji. Časopisi so objavljali njune fotografije, navdušenci so se zbirali pred Katinim domovanjem, pritisk medijev pa ni popustil niti po tem, ko so njeni odvetniki medije pozvali, naj mladenko in njeno družino pustijo pri miru.

Stvari so šle tako daleč, da sta se zaljubljenca spomladi leta 2007 za nekaj časa razšla, saj Kate ni mogla več prenesti medijskega pritiska. Ko sta se pozneje spet znašla v objemu, so za Williamovo izbranko organizirali varovanje, britanski mediji pa so se z Buckinghamsko palačo dogovorili, da nad dekle ne bodo več pošiljali hord paparacev.

Kate nosi Dianin prstan
Princ William je svoje dolgoletno dekle za roko zaprosil oktobra 2010, njegov oče, princ Charles, pa je novico javnosti posredoval 16. novembra. William je na kolena pokleknil med desetdnevnih počitnikovanjem v Keniji in Kate ponudil materin zaročni prstan. "Na ta način sem poskrbel, da je del tega dne tudi moja mati," je takrat pojasnil princ. Med prvimi je svojemu vnuku za zaroko čestitala britanska kraljica Elizabeta II.

Poroka je sledila 29. aprila 2011, na praznik svete Katarine, v Westminstrski opatiji, kjer potekajo vsi pomembnejši obredi britanske monarhije. Tradicijo kraljevih porok v 1.000 let stari opatiji sta sicer leta 1981 prekinila Williamova starša, princ Charles in princesa Diana, ki sta si zvestobo obljubila v katedrali svetega Pavla v Londonu.

Tretji v vrsti za britansko krono
Že pred poroko so se pojavila prva namigovanja o tem, ali je vojvodinja Cambriška noseča. Veselo novico pa so z urada princa Williama potrdili 3. decembra 2012, ko so sporočili tudi, da Catherine zdravijo v londonski bolnišnici, saj trpi za hudo obliko slabosti, imenovano Hyperemesis gravidarum. Kate so iz bolnišnice kralja Edwarda VII. odpustili čez nekaj dni, 22. julija 2013 pa je v bolnišnici St. Mary's povila fantka, ki je ob rojstvu tehtal 3,8 kilograma. Mali princ George Alexander Louis je v trenutku postal novi ljubljenec oboževalcev kraljeve družine, med prvo uradno turnejo mlade družine po Novi Zelandiji in Avstraliji pa je že prejel prvo ženitveno ponudbo.