"Streha Case brutale z bazenom, ki ima prozorno dno, je povezava med poetičnostjo Egejskega morja in modrim grškim nebom," pravita arhitekta. Foto: opaworks.com
Tloris, v objekt vodi 50 stopnic, namesto strehe pa je bazen. Foto: opaworks.com

Arhitekta Laertis Antonios Ando Vassiliou in Pantelis Kampouropoulos (OPA Works) sta si zasnovo hiše, ki je trenutno še v fazi projektne zasnove, zamislila kot "poetični homage čistemu brutalizmu". Zgornja površina objekta je v nivoju tal in ima namesto strehe odprt bazen s kaljenim steklenim dnom, zaradi česar v spodnje prostore pronica dnevna svetloba. Hkrati pa steklo kot material zmehča trdnost kamna in betona. "Streha Case brutale z bazenom, ki ima prozorno dno, je povezava med poetičnostjo Egejskega morja in modrim grškim nebom," pravita arhitekta.

Preprosti materiali
Objekt, narejen iz lesa, stekla in betona, je umeščen pod površino zemlje v notranjost skale, kar mu daje izvrstno izolacijo in ga ohranja prijetno hladnega.

Kot pravita arhitekta, je Casa Brutale "geometrična preureditev pokrajine" in poklon "preprostosti in harmoniji sodobne arhitekture" z velikim spoštovanjem narave. Objekt na oziroma v pečini se kot kameleon zliva z okolico, kar omogoča preigravanje svetlobe in sence. Pročelje objekta je v celoti narejeno iz steklene fasade, v kateri se odseva Egejsko morje. Kompozicijo dopolnjujeta elementa črno obarvanega jekla ter rjavo-rdečega staranega lesa.

V notranjost objekta vodi petdeset stopnic (vhod je omogočen tudi z dvigalom). Ko se odprejo visoka lesena vrata, se obiskovalcu skozi stekleno fasado odpre pogled na morje. Izčiščen prostor je zasnovan preprosto in naravno. V jedilnici je betonska miza, ob kateri je na eni strani betonska klop vzdolž betonske stene, ki je obložena z lesom, na drugi strani mize so razporejeni štirje beli stoli. Za jedilnico je soba za goste, shramba, kopalnica in WC.

Notranje stopnišče je narejeno iz tankih železnih stopnic, ki optično nadaljujejo prehod med kuhinjo in stekleno fasado. Notranje stopnice vodijo v medetažo, kjer je glavna spalnica, ki ima prav tako pogled na morje. Postelja je narejena iz masivnega lesa, pri čemer je stena ob postelji, ki je nasproti steklene fasade, obložena s steklom, s čimer se nadaljuje igra kontrastov med svetlobo in senco.

Fotografije: LOOM Design, OPA