Pod letošnji zmagovalni vrt se je podpisal Anthony Studgeon. Foto: Reuters
Pod letošnji zmagovalni vrt se je podpisal Anthony Studgeon. Foto: Reuters
Chelsea Flower Show
Znamenito razstavo sta si ogledala tudi princ William in njegova žena vojvodinja Cambriška. Foto: EPA

Razstavo prireja Kraljeva hortikulturna družba, ogromen del letošnje pa je namenjen počastitvi 90. rojstnega dne kraljice Elizabete II., med drugim tudi ogromen lok iz več kot 10.000 cvetov in posebna razstava fotografij kraljeve družine na Chelsea Flower Showu od leta 1949.

Letos je številne najbolj navdušila rdeča preproga iz 300.000 vezenih makovih cvetov, ki sta jo ustvarili avstralski umetnici Lynn Berry in Margaret Knight, pridružil pa se jima je oblikovalec Philip Johnson, ki je za svojo razstavo leta 2013 prejel tudi nagrado.

Letos je bil za najlepši vrt nagrajen Andy Sturgeon, ki je tako v žep pospravil že rekordno osmo nagrado. Navdihnile so ga podnebne in okoljske spremembe, za celotno postavitev pa je potreboval 10 mesecev in več kot 80 ton kamna in rastlin iz Francije, Italije in Španije.

Obiskovalci si morajo vstopnice za ogled razstave zagotoviti vnaprej, vsako leto pa imajo več kot 150.000 gostov. Dogodek poteka pet dni, na njem pa se vsako leto predstavijo največji in najboljši mojstri ta hip. Javnosti pokažejo svoje najboljše aranžmaje in krojijo smernice za prihodnjo sezono.

Več utrinkov si lahko ogledate v spodnji galeriji.