Kraljica močno uživa v vožnji. Foto: EPA
Kraljica močno uživa v vožnji. Foto: EPA

Znano je, da njeno visočanstvo, ki bo aprila praznovalo častitljivih 93 let, nadvse uživa za volanom svojega land roverja, pa tudi preostalih vozil v svojem avtoparku, vključno z jaguarji. A zdaj naj bi se le strinjala, da je morda čas, da se za volan usede kdo drug.

Sunday Times poroča, da je odločitev sprejela po nasvetu svoje varnostne ekipe, še vedno pa se menda ni pripravljena odreči vožnji po zasebnih cestah.

97-letni princ Philip je šofiranje opustil po tem, ko je januarja s svojim land roverjem povzročil prometno nesrečo, v kateri se je njegovo vozilo povsem prevrnilo, a jo je sam odnesel brez prask.

Princ Philip se je moral vožnji odreči pri rosnih 97 letih. Foto: AP
Princ Philip se je moral vožnji odreči pri rosnih 97 letih. Foto: AP

Vojvodo Edinburškega naj bi oslepilo močno zimsko sonce, ko je zapeljal na prometno cesto blizu kraljičinega posestva Sandringham v Norfolku, pri tem pa je zadel v kio, v tem avtomobilu sta bila poleg voznice še njena mama in otrok.

Voznica, 46-letna Emma Fairweather, si je ob trku zlomila zapestje in so ji morali operativno vstaviti aluminijasto ploščico.

Ujeta brez pripetega varnostnega pasu

Le nekaj dni zatem so paparaci ujeli kraljico, kako se prav tako v bližini Sandringhama vozi brez pripetega varnostnega pasu. In dva dni pozneje so brez pripetega pasu ujeli tudi princa Philipa, zaradi česar si je prislužil policijsko opozorilo. Kmalu zatem so iz palače sporočili, da bo princ prenehal voziti.

Kraljica je edina oseba v Veliki Britaniji, ki lahko vozi brez prometnega dovoljenja po javnih cestah. Vozniškega izpita nikdar ni opravljala, ker – tako britanska zakonodaja – se vozniška dovoljenja izdajajo v njenem imenu.

Njenemu visočanstvu tudi ni treba imeti registrskih tablic – privilegij, do katerega je upravičena tudi njena družina.

Kraljica se je sicer voziti naučila leta 1945, in sicer po usposabljanju v vojaškem centru.