Zabava
Emmanuel in Brigitte Macron sta se poročila leta 2007, ona pa mu je bila v veliko podporo tudi med predvoilno kampanjo, ko je delala kot njegova svetovalka. Foto: Reuters
Zakon prvega para Francije velja za srečnega, preživel je tako starostno razliko kot natolcevanja, da je on v resnici homoseksualec. Foto: Reuters

Dodaj v

Mladi Macron napisal žgečkljivi roman o romanci z učiteljico?

Predsednik svojo soprogo spoznal, ko ga je učila
14. januar 2018 ob 10:11
Pariz - MMC RTV SLO, Reuters

Nova biografija prve dame Francije Brigitte Macron navaja, da je njen soprog Emmanuel Macron napisal žgečkljiv roman, ki ga je navdihnilo njuno ljubezensko razmerje, ko je bil on še gimnazijec, ona pa njegova učiteljica.

Macron, ki je prejšnji mesec dopolnil 40 let, se je v 24 let starejšo poročeno učiteljico francoske književnosti zaljubil med vajami za šolsko predstavo, ko je obiskoval jezuitsko gimnazijo v Amiensu.

Brigitte Trogneux, kot se je takrat pisala, je z Macronom povezala ljubezen do književnosti in gledališča - ona je vodila šolski gledališki krožek, on je bil glavni zvezdnik šolske predstave, besedilo za eno od iger pa sta celo napisala skupaj. "Veste, tistega dne, ko sva napisala skupaj tisto igro, sem imel vtis, da delam z Mozartom," je povedal Macron pred časom v intervjuju za revijo Fulda.

Uradno sta par postala šele, ko je bil on polnoleten. Neuradno že prej. "Nihče ne bo nikdar izvedel, v katerem trenutku je najina zgodba postala ljubezenska zgodba. To pripada nama. To je najina skrivnost," je dejala ona na to temo.

"Drzen roman"
Macronovi starši so zvezi nasprotovali in jo skušali razdreti s tem, da so fanta v zadnjem letniku prepisali na gimnazijo v Parizu, pri čemer naj bi on ob odhodu svoji učiteljici dejal: "Ne boš se me znebila. Vrnil se bom in se oženil s tabo!" Par se je poročil leta 2007, ko se je ona po 22 letih ločila od bankirja Andre-Louisa Auzierja, s katerim ima tri otroke.

Knjiga "Brigitte Macron, osvobojena ženska", ki bo izšla prihodnji teden, citira sosedo iz Macronovega domačega kraja, ki trdi, da je 300-stranski Macronov rokopis pretipkala. "Bil je drzen roman, malce obscen. Seveda, imena niso bila ista, ampak mislim, da je moral izraziti, kar čuti," je povedala soseda za revijo Closer.

Politiki pišejo vroče prizore
Macron sicer ne bi bil prvi francoski politik, ki se je preizkušal v literaturi. Leta 2011 je premier Edouard Philippe z Gillesom Boyerjem napisal roman V sencah (Dans l'ombre), politični triler, začinjen z žgečkljivimi prizori. Finančni minister Bruno Le Maire pa je napisal roman Minister (Le Ministre), ki vključuje vroč prizor med ministrom in ženo v Benetkah.

Macronove mladostniške literarne ambicije so dobro znane, napisal je najmanj dve neobjavljeni deli, preden je med svojo predvolilno kampanjo izdal knjigo Revolucija. Za revijo Le Point je lani povedal, da za prejšnja dela nikdar ni iskal založnika, saj z njimi ni bil zadovoljen. Ko pa so ga vprašali, ali obžaluje, da ni postal pisatelj, pa: "Mojega življenja še ni konec."

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
zzob
# 14.01.2018 ob 10:44
Uradno sta par postala šele, ko je bil on polnoleten. Neuradno že prej. "Nihče ne bo nikdar izvedel, v katerem trenutku je najina zgodba postala ljubezenska zgodba. To pripada nama. To je najina skrivnost," je dejala ona na to temo. Macronovi starši so zvezi nasprotovali in jo skušali razdreti s tem, da so fanta v zadnjem letniku prepisali na gimnazijo v Parizu

Če bi bila stvar obrnjena in bi šlo za učitelja in mladoletno dijakinjo, bi učitelja pribijali na križ. Zdaj pa je ona predstavljena kot nekakšna junakinja.
Ramus
# 14.01.2018 ob 10:26
Uradno sta par postala šele, ko je bil on polnoleten. Neuradno že prej. "Nihče ne bo nikdar izvedel, v katerem trenutku je najina zgodba postala ljubezenska zgodba. To pripada nama. To je najina skrivnost," je dejala ona na to temo.

Neuradno torej zgodba o pedofiliji,....
Herby89
# 14.01.2018 ob 10:23
mommy issues. in tak neuravnovešenc je predsednik francije? lol
penzl
# 14.01.2018 ob 10:55
@Ramus načeloma bi to lahko bila pedofilija ali pa vsaj moralno vprašljivo (in verjetno tudi kaznivo?) dejanje za njo kot učiteljico, ki je imela razmerje s svojim učencem.

Ampak ker je v tem primeru starejša oseba ženska, mlajša pa moški in ker sta zdaj prvi par Francije, se zadevo v medijih napihuje in predstavlja kot nekaj skrajno romantičnega in lepega. Manjka samo še patetična filmska adaptacija, pa dobi človek sladkorno.
Ramus
# 14.01.2018 ob 10:24
Obiskoval jezuitsko gimnazijo,.... predsednik domnevno najbolj ateistične države v Evropi je bil učenec jezuitov,.... mhm.
zala10
# 14.01.2018 ob 10:50
Normalni moški se ozirajo za mladimi in zalimi. :)
Bonsaj
# 14.01.2018 ob 11:25
Saj ne da bi bil kak poseben zagovornik Makarona, ampak hecno pa je, da ko si npr. 70 letni moški omilsi 20 letnico se vsi muzajo, kakšen frajer da je, če pa je situacija obratna pa se zgražajo. Iz česar lahko potegnemo zaključek: starejši dedci so sprejemljivi za mlade ženske, starejše ženske pa ne za mlade moške? Saj razumem da impotentni moški lahko doživijo erekcijo le ob mladoletnicah, ampak eni smo na srečo še normalni pa zaznavamo seksapil ne glede na ženskino starost. Samo iz pravega zornega kota je potrebno pogledat.
Oprostite, ampak če 60 letnega moškega ne privlačijo vsaj približno enako stare ženske kot je sam, ampak samo bistveno mlajše, potem je z njegovo seksualnostjo nekaj narobe. Pa tudi sicer zveza z življenja neizkušeno 18 -20 letnico niti približno ni tako polna kot z zrelo 30 - 40 ali več letnico. Velja seveda tudi obratno, ampak veliko več je primerov starejši moški - veliko mlajša ženska.
Ramus
# 14.01.2018 ob 10:28
Poleg Trumpa zagotovo najbolj neuravnovešen voditelj na svetu, za šminkanje je v treh mesecih porabil 26.000€,....
Dajana_B
# 14.01.2018 ob 11:12
Meni sta oba zelo antipatična. A, kar se mene tiče, ne bi bilo nič narobe, če on ne bi bil predsednik Francije. Počutim se izredno nelagodno, ko gledam te slike, ker enostavno zgleda, kot da je poročen s svojo materjo... Ravno tako kot pri Trumpu in njegovi hčerki, na inavguraciji, ko se je ozrl nazaj in se je Melanija nasmejala, on pa je pogledal Ivanko in se ji zasmejal, Melanija pa v jok... no, saj zdaj Ivanke ni več v ospredju...

Očitno živimo v takem času, Vesolje nam maha s temi slikami pred očmi in govori "zbudite se".
el CARTEL
# 14.01.2018 ob 11:31
MAcron je neoliberalno-globalizacijski podtaknjenec,
in zato se o njem piše lepo v medijih.

in zato je ta bolana "romanca" s primesmi pedofilije predstavljena kot romantična zgodbica s srečnim koncem.

če bi macron nasprotoval recimo EU ali če bi bil proti uozu migrantov, bi bruselj zahteval da se o njem piše da je bolan. če ne, bi bil pa MMC kaznovan, saj bo po novem zakon, ki bo kaznoval novice z nasprotnim ideološkim stališčem (pod pretvezo kaznovanja fake news).
Jože Gorišek
# 14.01.2018 ob 15:27
Tole je klasično spolno nadlegovanje in to mladoletnika. Seveda je v tem primeru spolni predator ženska zato je vse OK.
Kot je nekdo napisal zgoraj,če bi bile vloge obrnjene bi feministke že zbirale denar za "žrtev".
zozozo
# 14.01.2018 ob 12:57
@Kaja - Daj no, saj obstajajo tudi drugi tuji mediji kot Guardian. Ni treba objavljat samo člankov od tam. Sploh pa ni treba objavit vsakega članka od tam.
oliva
# 14.01.2018 ob 14:48
Ja, tudi sama pogrešam kak feministični komentar (predvsem @Snežinkičin, čeprav se je o tej temi že izjasnjevala, pa tudi @ginzin itd.).
antiani
# 14.01.2018 ob 14:43
Zakaj pri tej novici ni komentarjev držurnih feministk tega portala ? Grozno v kakšnem svetu živimo, kjer lahko odrasla ženska mladoletnega fanta zlorabi in nihče s prstom ne gane, ko se zgodi pa obratno , pa padajo glave na vseh koncih.
oliva
# 14.01.2018 ob 11:02
No ja...
Men je to sporno iz več vidikov, če pustimo ob strani kao 'romantiko', je to vsaj zloraba položaja.
(učiteljica - dijak)

Odštekano, da je pozitiven odziv.
Ker v tem smislu je še vedno veliko šovinizma (npr. če gre za moškega oz. obrnjeno situacijo, je tak moški car).

Ampak ne glede na spol to v bistvu vsaj ni moralno.

Ampak kdo smo mi, da bi sodili?
Koliko je takih zgodb na svetu od pamtiveka in ko jih beremo v knjigah ali gledamo na platnu, so pa 'romantične', kot pravi @penzl.
drg
# 14.01.2018 ob 12:26
Narava dragi moji .. narava.

Starejši moški + mlajša ženska ---> lahko imata otroka, brez težav (pustimo tu zdaj moralni vidik)
Mlajši moški + starejša ženska ---> hja .. ne bo šlo .. čas je potekel

Pa ne zagovarja ne enega in ne drugega .. samo .. narava je pač taka, kot je. Se je ne da preslepiti.
sportasica
# 15.01.2018 ob 15:21
Dajte se že malo ohladit. Ni sicer napisano, ali je Macron imel v tem času še kakšno razmerje, dokler se ni spet srečal s svojo srednješolsko ljubeznijo, ki je pač očitno ljubezen njegovega življenja. Če ste nekateri še tako cinični, tudi takšne ljubezni obstajajo. Tista ena oseba postane in včasih doživljenjsko ostane tvoj svet. S tega stališča mi je razumljivo, da je bila zanj ta učiteljica ena in edina. Glede na to, koliko časa traja njuna zveza,ter kaj vse sta morala premagati, da sta ostala skupaj, jima privoščim. Večina sveta si takšne zavezanosti eden drugemu lahko samo želi. O bolezenskem nagnjenju bi se dalo razpravljati v primeru, da bi tako eden kot drugi iskala/preizkušala zgolj partnerje z veliko razliko v letih: Macron vedno starejše, ona pa vedno mlajše. Sicer pa, njuna stvar. Ukvarjajte se raje s svojimi razmerji.
kislec
# 14.01.2018 ob 13:51
" Oprostite, ampak če 60 letnega moškega ne privlačijo vsaj približno enako stare ženske kot je sam, ampak samo bistveno mlajše, potem je z njegovo seksualnostjo nekaj narobe."

bonsaj, oprosti, ampak narobe bi bilo z njim, če bi ga privlačile samo 60 letnice , bistveno mlajše pa ne.
el CARTEL
# 14.01.2018 ob 13:43
oliva @ že pri moškemu - če gledamo reprodukcijo - ni dobro, če ima otroke prestar (možnosti za okvare dednega materialia so večje)
da o ženski niti ne govorimo. po 35 letu je vse to tvegana nosečnost.

za žensko je biološko idealno da ima otroke tam od svojega 16-17 leta do 30. pač, biološko.
oliva
# 14.01.2018 ob 13:06
Ja, o tem bi se dal debatirat, @drg. ;)
Ženske rojevajo že do sredine štiridesetih, pri šestdesetih pa so še vedno spolno aktivne. ;)
Brez pomagal...
Tako da se mi zdi starejša ženska / mlajši moški pravzaprav boljše. ;)
paver
# 15.01.2018 ob 15:10
Iskal je mamo. Zato se bosta z mamo Merkel dobro razumela.
oliva
# 14.01.2018 ob 12:08
@Dajana, tudi meni (oba antipatična).
To da je videti kot da je poročen z materjo, mene tolk ne moti, ker poznam mlade moške, ki so poročeni ali v zvezi z vrstnicami, ki so videti kot njihove matere.

Res je, da je Trump pa car pa Janša je car (ima ene tolk mlajšo ženo, je podobna razliika), vendar se razlikujejo v bistveni podrobnosti: spoznali in začeli zvezo so, ko so VSI bili odrasli.
beton
# 14.01.2018 ob 11:40
Fakto je, da je to po zakonu pedofelizem.
mr polh
# 14.01.2018 ob 11:36
Drugače je imel Macron zelo, za EU voditelje, neznačilen in produktiven obis na Kitajskem, ampak tega seveda ne boste izvedeli v pop novicah.
ivod
# 15.01.2018 ob 16:18
... ni normalen ... in kako bo lahko normalno vodil državo ? ...
hm ... težko slabše kot SarKozi ali HolandEc :)
paver
# 15.01.2018 ob 15:15
Stara koka dobra supa.
oliva
# 14.01.2018 ob 14:32
Se ne strinjam, @El Cartel.

Pri materinstvu namreč ne gre samo za biološko sposobnost.
Pa tudi 16, 17-letnice niso še vse razvite (sploh nimajo vse že tudi redne menstruacije), bistvo pa je itak v zrelosti.
Sicer imajo otroci otroke.

Je pa jasno in znano, da moškim praviloma diši mlajše meso.

Pa saj že tu v odzivih se vidi, npr. vidiš petnajstletno še mlečno neoblikovano postavco in to je številnim, če ne večini moških, ful seksi.

Men pa recimo otroci niso seksi (mladeniči pod 20 let).
RJSlo
# 14.01.2018 ob 11:41
No ja. Nekaj je v vremenu? Starejši moški iščejo mlajše ženske in starejše ženske mlajše moške. Kot sexistu mi je to čudno.
oliva
# 14.01.2018 ob 11:09
"Normalni moški se ozirajo za mladimi in zalimi. :)"

Jah, kako mladimi, je bistveno...
petnajstletnice so najbolj zale za mnoge, za mnoge je pa to pedofilija.
Zrel moški se ozira za zrelo žensko.
Kazalo