Nellyja so oktobra aretirali zaradi obtožb o posilstvu, prek družbenih omrežij pa je sporočil, da je nedolžen in popolnoma ogorčen nad lažnimi obtožbami. Foto: Reuters
Nellyja so oktobra aretirali zaradi obtožb o posilstvu, prek družbenih omrežij pa je sporočil, da je nedolžen in popolnoma ogorčen nad lažnimi obtožbami. Foto: Reuters
Keith Toby
Keith Toby je bil prvi ameriški izvajalec, ki je po dolgem času nastopil v Savdski Arabiji. Tuji glasbeniki tam niso nastopali vse od začetka 90. let prejšnjega stoletja. Foto: Reuters
Nelly
Zaradi nastopa je Nelly pod plazom kritik. Foto: Reuters

43-letni glasbenik se bo na odru pridružil alžirskemu pevcu Chebu Khaledu, ki je znan predvsem zaradi preigravanja posebne vrste folkglasbe, ki se imenuje raï. Khaled je veliko bolj logična izbira organizatorjev, saj v svojih besedilih ne prepeva o seksu, mamilih in alkoholu - temah, ki so v Savdski Arabiji prepovedane, v Nellyjevih besedilih pa nekaj popolnoma običajnega.

A vseeno so se Savdijci odločili, da povabijo Nellyja. Koncert, ki se bo zgodil 14. decembra, je del okoli 2,3 milijarde evrov vrednega truda savdijskega kraljestva, da obudi zabavno industrijo. Gre za del reform, ki jih je pred meseci predstavil savdski kronski princ Mohamed bin Salman, v katerem je svoje upe za razvoj kraljevine položil predvsem v turizem (natančneje romarjev, ki hodijo v Savdsko Arabijo z željo in namenom, da pridejo v stik z islamsko kulturo in tradicijo).

Toda vstopnice za koncert, ki se gibajo okoli 100 evrov, lahko kupijo samo moški. Na družbenih omrežjih so se oglasili številni kritiki, ki so se zgražali predvsem nad tem, da ženskam ne bo dovoljen vstop. Spet drugi pa so komentirali Nellyjevo pestro preteklost in težave z zakonom. Leta 2015 so ga aretirali zaradi posedovanja marihuane, pred tedni pa so ga aretirali zaradi domnevnega posilstva.

Stroga pravila za nastopajoče
Nelly bo tako postal drugi ameriški glasbenik po kantrizvezdi Tobyju Keithu, ki bo nastopil v Savdski Arabiji. Keith je tam nastopil maja v spremstvu flavtista. Prav takrat pa se je v kraljevini mudil ameriški predsednik Donald Trump. Pevec je takrat za spletni portal Atlantic dejal, da je za nastop prejel natančna navodila.

Tako v svoj repertoar ni smel vključiti svojih živahnih uspešnic ali katerih koli skladb, ki se vrtijo okoli pitja ali kajenja marihuane. "Lahko sem zaigral samo štiri ali pet skladb, ki so znane," je dejal. Po poročanju spletnega portala revije Time še ni znano, ali je Nelly prejel podobna navodila ali bo lahko brez težav izvedel vse skladbe iz svoje diskografije.