Azija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.7 od 18 glasov Ocenite to novico!
Romarji so osrednja ciljna skupina turističnih delavcev v Savdski Arabiji. Foto: Reuters
20 milijonov tujih obiskovalcev Savdske Arabije vsako leto je romarjev. Foto: Reuters
Oblasti želijo privabiti do leta 2020 15 milijonov romarjev. Foto: Reuters
Romarji pustijo največ denarja za nakup spominkov. Foto: Reuters
Okolica mošeje v Meki je postala v zadnjih letih veliko gradbišče. Foto: Reuters
Domačini upajo, da bodo vsi hoteli in stavbe okoli mošej prinesli nova delovna mesta. Foto: Reuters

Dodaj v

Dežela dveh svetih mošej želi spodbuditi turizem na račun romarjev

Novi načrti za razvoj turizma
6. september 2017 ob 17:54
Meka - MMC RTV SLO

Mošejo v Meki na leto obišče na milijone muslimanskih romarjev, toda v oči bodejo skoraj prazni hoteli v njeni neposredni bližini. Gre za neizkoriščeno turistično priložnost Savdske Arabije. A kmalu bo drugače.

Savdski kronski princ Mohamed bin Salman je predstavil svoj načrt ekonomskih reform, v katerem upe za razvoj polaga v turizem, in sicer na račun romarjev, ki hodijo v Savdsko Arabijo z željo in namenom, da pridejo v stik z islamsko kulturo in tradicijo. Okoli hotelov v neposredni bližini mošeje danes izstopajo veliki napisi Hilton in Marriott, kmalu pa bo v okolici zrastel kompleks Jabal Omar v vrednosti 2,6 milijarde evrov. Postavili bodo hotele, restavracije in luksuzna nakupovalna središča, da še izboljšajo romarsko izkušnjo, poroča tiskovna agencija Reuters.

Romarji so okostje načrta za razvoj turizma, s čimer želi bin Salman osvoboditi gospodarstvo močne odvisnosti od izvoza nafte. Izkoriščanje bogatih nahajališč nafte v Savdski Arabiji pomeni kar 75 odstotkov prihodkov države. "Vsi ti hoteli in stavbe okoli mošeje bodo, vsaj upamo, prinesli več delovnih mest," je dejal Awad al Arshani, lastnik trgovine s spominki.

Priložnost za razvoj turizma vidijo v hadžu oziroma tradicionalnem romanju v Meko. Hadža se mora vsaj enkrat v življenju udeležiti vsak odrasli musliman, ki je zdrav in ima dovolj finančnih sredstev, da si to lahko privošči. Tako je hadž življenjski cilj vsakega muslimana. Za nemuslimane je sodelovanje na romanju prepovedano. Hkrati je hadž velika priložnost za podjetnike, saj v državno blagajno prinese 12 milijard ameriških dolarjev prihodkov. Kot kažejo podatki BMI Research, romarji zapravijo največ denarja za nakup spominkov, prevoz do mošej ter hrano in pijačo.

Dejstvo je, da je 20 milijonov tujih obiskovalcev Savdske Arabije vsako leto romarjev. Skoraj 2,4 milijona jih pride na hadž. Številka se iz leta v leto viša, oblasti pa želijo privabiti do leta 2020 15 milijonov romarjev. Hkrati upajo, da bodo romarji začeli puščati več denarja v muzejih, luksuznih letoviščih in za oglede zgodovinskih znamenitosti.

Vizumi - prvi trn v peti
Veliko vprašanje ostaja, kako se bo Savdska Arabija prilagodila turističnemu povpraševanju, še posebej ker v z nafto bogati puščavski kraljevini ni turističnih vizumov. Savdska Arabija velja za eno najbolj zaprtih držav na svetu. Obiščejo jo lahko muslimanski romarji. Oblasti načrtujejo spremembo pravil, toda ni znano do katere mere in ali bo to vplivalo na strošek vizuma za romarje, ki se vračajo v kraljevino.

Pozornost turističnih delavcev je za zdaj usmerjena v peščico premožnih romarjev, čeprav so najbolj rastoča in hkrati največja skupina turistov manj premožni romarji. Hkrati so turistični delavci vrsto let zanemarjali svetišča, saj čaščenje v njih velja za malikovanje po pravilih visoko konservativne šole sunitskega islama wahhabi, ki mu sledi Savdska Arabija. Pojavlja se vprašanje, katera bodo sploh odprli za turiste.

Novi načrti za razvoj turizma
Mnenja potencialnih obiskovalcev Savdske Arabije so že zdaj deljena. "Radi imamo to državo, ker je zibelka islama," je za Reuters dejal Nasser al Zein, turško-nemški prodajalec avtomobilov iz Frankfurta. Nadaljeval je: "Radi tam zapravljamo, veliko raje kot na Zahodu." Toda za druge je vizum še vedno največja težava. "Če bi trajal dlje, bi lahko obiskali še kakšno drugo mesto kot Meko in Medino," je dejal trgovec iz Alžirije Zavaoui Daraji.

K spodbujanju turizma bosta pripomogla tudi novo letališče v Džidi in nova hitra železniška proga iz Meke v Medino, ki naj bi začela obratovati naslednje leto. Hkrati oblasti načrtujejo velike luksuzne projekte zunaj svetih mest. Eden izmed njih je projekt Faisaliah, s katerim želijo privabiti 10 milijonov obiskovalcev na obale Rdečega morja do leta 2050. Na severu pa snovalci projekta Rdeče morje želijo privabiti premožne turiste na letovišča, ki jih bodo postavili na območja, kjer vizumi ne bodo potrebni.

K. K.
Prijavi napako
Komentarji
cairns
# 06.09.2017 ob 18:37
Dežela dveh svetih mošej želi spodbuditi turizem na račun romarjev

Spet muslimanska propaganda. V Sloveniji je malo muslimanov, neverniki pa tja itak ne smejo. Očitno tudi Savdijci financirajo propagando na MMMMC.

Dajte malo reklamirat še Severno Korejo. Nič kriminala, dobra hrana(za turiste jo je dovolj), naravne lepote, ogled iztrelišča za rakete, ni da ni.
Deep_G
# 06.09.2017 ob 20:59
Savdska Arabija: Ne hvala!
mdural.
# 06.09.2017 ob 20:57
Postavili bodo hotele, restavracije in luksuzna nakupovalna središča, da še izboljšajo romarsko izkušnjo.

Nič ne očisti duha in prinese ponižen ter skromen pogled na svet kot luksuzna nakupovalna središča.
brain2k
# 06.09.2017 ob 21:09
Savdske Arabije imamo dovolj oz. še preveč v Evropi.
zamudnik
# 06.09.2017 ob 20:55
turizem, in sicer na račun romarjev, ki hodijo v Savdsko Arabijo z željo in namenom, da pridejo v stik z islamsko kulturo in tradicijo.

Jap. V poročilih iz Pariza, Bruslja ipd. smo brali o kar nekaj takih.
Wasabi
# 06.09.2017 ob 22:53
Postavili bodo hotele, restavracije in luksuzna nakupovalna središča, da še izboljšajo romarsko izkušnjo, poroča tiskovna agencija Reuters.

Brez McDonaldsa in Valentino trgovine ne moremo govoriti o kakšni resni romarski izkušnji.
fah-q
# 07.09.2017 ob 00:19
ko sem pred okroglo 20 leti bl povabljen v irski bar na golfišču sem povabilo zavrnil...ker je bil sam za člane in njihove frende-in člani so bli lahko sam moški....

če me je taka malenkost (ni malenkost, je pa malekost ko primerjaš z sa) tolko zmotla, da nisem hotel vstopit- kako me moti šele odnos sa do žensk?
mali_piscek
# 07.09.2017 ob 15:58
A zdaj po novem hadž ni več romanje, temveč turistično potovanje?

Zdaj pa se ne čudim več, da si muslimani želijo, da bi bil Islam edina vera na svetu. Koliko turistov bi to pomenilo?
delfino_
# 08.09.2017 ob 09:13
Zmanjkuje nafte pa bi se sedaj šli tudi oni turizma... žal se bo potrebno tudi miselno modernizirat, če bodo želeli te spremembe...
KLIPAN
# 06.09.2017 ob 20:26
"Očitno tudi Savdijci financirajo propagando na MMMMC. "

Seveda, tako kot Soroš nas skrajne levičarje.
Seneca
# 08.09.2017 ob 13:31
fah-q, kam hodiš pa na WC? Nekateri so namreč samo za moške...
Če ne razumeš angleške tradicije moških klubov, ločenih moških in ženskih samostanov itd potem ti res ni pomoči!
despi
# 08.09.2017 ob 08:49
Ja in kaj, okoli kamna hodit. Kumbh Mela festival to je to 120mil.
sejnik
# 06.09.2017 ob 23:08
turizem, in sicer na račun romarjev, ki hodijo v Savdsko Arabijo z željo in namenom, da pridejo v stik z islamsko kulturo in tradicijo.
Jap. V poročilih iz Pariza, Bruslja ipd. smo brali o kar nekaj takih.

Ce ostalih 2 milijona romarjev ne pocne nic zanimivega za medije, ne pomeni, da ne obstajajo.
KLIPAN
# 06.09.2017 ob 20:25
Trump je imel tam svoj prvi predsedniški obisk in izpeljal je rekordni orožarski posel.
Le zakaj desno umerjeni belci iz celega sveta ne sledijo svojemu idolu in obiščejo ta biser svoboščin in človekovih pravic?
Kazalo