Zmagovalna fotografija. Nikon jo je že umaknil s svojih strani in se vsem uporabnikom opravičil. Foto: Instagram
Zmagovalna fotografija. Nikon jo je že umaknil s svojih strani in se vsem uporabnikom opravičil. Foto: Instagram
Podobno fotografijo je Čaj Ju Vej posnel že pred meseci. Tudi takrat je letalo dodal naknadno. Foto: Instagram
S Photoshopom in montažo letala se je pred meseci igral tudi Lee Yik Keat, ki pa je dal nedvoumno vedeti, da gre za fotomontažo. Foto: Instagram

A pri Nikonu tega niso ugotovili, kar slabe luči ne meče samo na goljufivega fotografa, ampak tudi na fotografskega velikana, ki bi moral prvi prepoznati roko Photoshopa.

Čajevo fotografijo Poglej gor (Look Up) so razglasili za januarsko zmagovalko vsakomesečnega natečaja na družbenih omrežjih, v opisu posnetka pa izvemo, da je Ju Vej med fotografskim sprehodom s prijatelji po kitajski četrti po naključju pogledal navzgor med železnimi lestvami, perspektiva se mu je zdela zanimiva, ni pa si predstavljal, da bo v objektiv ujel še letalo. Verjetno zato, ker ga nikdar ni.

Le nekaj ur po razglasitvi zmagovalca so amaterski fotografi in uporabniki družbenih omrežij že izpostavljali, da gre za fotomontažo, letalo pa da je bilo naknadno dodano s pomočjo fotoaplikacije, kar se da precej hitro in enostavno ugotoviti, saj je bilo letalo slabše resolucije, obdano pa je bil s kvadratom rahlo drugačnega odtenka od preostale podlage. "Tako zelo jasno je, da ta fotografija ni resnična ... Krivično je do drugih ljudi, ki se res mučijo v grozovitih pogojih, da bi jim uspela fotografija, medtem ko ti sediš tam v udobju svoje spalnice in fotošopiraš," je zapisal eden izmed komentatorjev.

Nikon je fotografijo takoj umaknil s svoje strani na Facebooku, še vedno pa jo lahko vidite na Ju Vejevem Instagramu, kjer ima 800 všečkov - in 1.335 komentarjev. Večinoma ne ravno prijaznih. Fotografija je postala še spornejša, ko je prišlo na dan, da je bila zelo podobna fotografija objavljena na Instagramu že pred skoraj letom dni. Uporabnik leeyikkeat (Lee Yik Keat) jo je na Instagramu objavil z napisom "klasični pogled navzgor" in oznako #dodajletalo. "Svojim sledilcem sem dal vedeti, da gre za dve fotografiji v eni podobi. Menim, da je takšno fotomontiranje povsem sprejemljivo, dokler se ve, da gre za točno to. Včasih lahko ustvarjalne montaže spodbudijo domišljijo ljudi, tako da so lahko uporabne," je povedal za BBC.

"Tako pač uporabljam Instagram"
Ju Vej je sicer podobno fotografijo z letalom v središču objavil na Instagramu že lani. Tokrat se je za zavajanje opravičil z dolgim sporočilom, ki se začenja z "Dragi fotografi, žal mi je."
"Rad bi se opravičil za svojo napako. Do zdaj sem bil tiho, ker sem skušal stopiti v stik z Nikonom in sem čakal na njihov odgovor, saj razumem, da moje dejanje lahko škodi njihovi znamki. Naj pojasnim: Sprehajal sem se po kitajski četrti, slikal pogled navzgor, pozneje pa se mi je zdelo, da bi bilo letalo na sredini zanimiv dodatek. Zato sem ga s PicsArtom dodal in naložil na Instagram. Tako pač uporabljam Instagram - včasih, da pokažem svoje delo, včasih, da se zabavam. Tokrat je bilo to zadnje in ni bilo mišljeno kot goljufanje. Če bi res hotel lagati, bi uporabil Photoshop," je pojasnil.

"Tudi svojim prijateljem sem šaljivo komentiral, da je bil to zadnji polet dneva in moj srečni dan. Takrat so vsi vedeli, da gre za šalo. Sem pa storil napako, ker fotografije nisem omejil samo na Instagram, ampak sem jo poslal na natečaj. Mišljeno je bilo v šali in res bi se rad opravičil Nikonu, ker sem bil nespoštljiv do tekmovanja. Šlo je za napako, ki je ne bi smel storiti. Prav tako ne bi smel šaljivo odgovoriti Nikonu, da sem ujel letalo sredi poleta, in bi moral preprosto pojasniti, da je bilo zmontirano. To je moja napaka in iskreno se opravičujem Nikonu, vsem Nikonovim fotografom in fotografski skupnosti na splošno."

Odzval se je tudi Nikon, ki je zapisal, da ga veseli, da je fotografska skupnost tako strastna pri ohranjanju najvišjih standardov čiste fotografije. "Zavedamo se, da je fotografija "Poglej gor" pritegnila veliko komentarjev skupnosti, v veliki meri, ker ne gre za odraz fotografije. Kot taka "Poglej gor" ne bi smela imeti mesta ob preostalih dobrih prispevkih skupnosti, ki predstavlja ta standard. Fotografijo in z njo vaše komentarje smo s svojih strani umaknili, smo pa si vaše besede vzeli k srcu, saj služijo kot zelo močen opomnik, kakšne standarde moramo vzdrževati. Še enkrat hvala za vašo iskrenost in podporo, ki nam jo izkazujete, še posebej v teh dneh. To je bila za nas dobra šola in upamo, da bomo še naprej tak Nikon, ki ga poznate in spoštujete."