Takole so člani Akademske folklorne skupine Franceta Marolta razveselili Mariko, ko se je vrnila s tekmovanja za Miss Universe 2010. Foto: F.A.M.
Takole so člani Akademske folklorne skupine Franceta Marolta razveselili Mariko, ko se je vrnila s tekmovanja za Miss Universe 2010. Foto: F.A.M.

Poleg izkušenih plesalcev, pevcev in glasbenikov je nastopala tudi Marika Savšek, mis Universe Slovenije 2010, dolgoletna članica tamburaškega orkestra skupine.

Maroltovci so uspešno umestili ljudski ples v kontekst sodobnega uličnega performansa, kot je flash mob, in še enkrat presegli meje folklore. Dejavnost umetniškega poustvarjanja ljudskega plesa je na žalost zaznamovana s številnimi stereotipi, Akademska folklorna skupina Franceta Marolta pa s svojim delovanjem želi te stereotipe razbliniti.

Flash mob so maroltovci izvedli za promocijo skupine in folklorne dejavnosti na splošno, da bi pritegnili nove člane, predstavljal pa je tudi uverturo v 65-letnico, ki jo skupina praznuje v letu 2013.

O folklorni skupini
Akademsko folklorno skupino Franceta Marolta je leta 1948 ustanovil France Marolt, prvi slovenski etnomuzikolog. S samo tremi pari je postavil temelje razvoja največje slovenske folklorne skupine, ki danes redno nastopa tako doma kot v tujini. Skupina med letom izvede več kot 60 koncertov, krajših nastopov in delavnic ter številne samostojne projekte.

V štiriinšestdesetih letih nenehnega delovanja si je skupina prislužila številna priznanja in nagrade. Najbolj je ponosna na zlati častni znak svobode Republike Slovenije in na status društva, ki deluje v javnem interesu na področju kulture.

Skupino, ki je del Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, trenutno sestavlja 100 članov, razdeljenih v tri plesne skupine in dva glasbena orkestra. Umetniški vodja skupine je Tomaž Simetinger, ki je vodstvo prevzel od prof. Mirka Ramovša.