Ples na odrskih deskah ... Foto: EPA
Ples na odrskih deskah ... Foto: EPA
Plesno tekmovanje
... ples na tekmovalnem parketu ... Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Ples četvork v Kopru 2011
... ali pa na ulici. Ni pomembno, kdo ste in kje ste, pomembno je le, da plešete. Foto: Aleš Logar

Na dan, ko se je leta 1727 rodil utemeljitelj sodobnega baleta Jean-Georges Noverre, plesni navdušenci od leta 1982 na pobudo Mednarodnega plesnega komiteja Mednarodnega gledališkega inštituta (ITI) pri Unescu praznujejo mednarodni dan plesa.

Ob "svojem" dnevu svetovno znani plesalci in koreografi vsako leto predstavijo tudi svojo poslanico - prvo je leta 1982 predstavil slovenski plesalec, koreograf in režiser Henrik Neubauer, letos pa je besedo dobil tajvanski koreograf Lin Hvaj Min, ki je v dobi računalnikov in "buljenja" v zaslone opomnil na pomen nečesa tako prvinskega, kot je ples.

"Ples je slavljenje življenja"
"V digitalni dobi slike gibov dobivajo milijone oblik. Neverjetne so, vendar ne bodo nikdar zmogle zamenjati plesa, ker ne dihajo. Ples je slavljenje življenja," je zapisal. "Ples je močno orodje izraza ter govori zemlji in nebu. Govori o našem veselju, našem strahu in naših željah. Ples govori o nedotakljivem, a vendar razkriva stanje duha človeka ter značaje in nravi ljudstev," je še dodal.

Za prihodnost slovenskega plesa se ni bati
Predsednik plesne zveze Drago Šulek je ob poslanici ob svetovnem dnevu plesa poudaril, da se kljub krizi, zaradi katere se klubi in plesalci spopadajo s številnimi težavami, za prihodnost slovenskega plesa ni bati. Slovenci smo namreč v samem vrhu v številnih tekmovalnih disciplinah, znani pa smo tudi po svoji ljubezni do rekreativnega plesa, pri čemer je spomnil na vsakoletno maturantsko parado, ki jo zapleše več tisoč maturantov.

"Vsak plesalec, toliko bolj tisti, ki se prepusti strogemu ocenjevanju in tisočerim očem, se na plesnem parketu sooči predvsem sam s seboj, premaguje sebe in v sebi premaguje meje. In vse to seveda deli z drugimi, da tudi ti odkrijejo lepoto življenja. Da plešejo," je še poudaril.

Anže Škrube: Ples je moje življenje
Eden najbolj znanih slovenskih plesalcev, Anže Škrube iz plesne skupine Maestro, pa je na naše vprašanje, kaj mu pomeni ples, odgovoril: "Ples je moje življenje, strast, svoboda izražanja. Zaznamuje mojo umetniško ustvarjalnost in delo. Je prepleten s čustvi, takšnimi in drugačnimi. Veliko ljubezni." Ob tem pa dodaja: "Ob svetovnem dnevu plesa vsem želim veliko ljubezni!"

Boste plesali tudi vi?
Plesna zveza Slovenije pa želi ob mednarodnem dnevu plesa s posebnim natečajem spodbuditi k takšnemu miganju čim več ljudi. Vsi, ki boste ta dan zaplesali, se posneli in video, iz katerega bo nedvoumno razvidno, da ste plesali ravno danes, objavili na uradni strani sekcije modernih tekmovalnih plesov (MTP) Plesne zveze Slovenije na Facebooku, se boste lahko potegovali za vstopnice za državno prvenstvo sekcije MTP, ki bo med 10. in 12. majem v Novem mestu. Izbirali bodo med najbolj inovativnimi plesnimi posnetki, ki bodo na omenjeno spletno stran "prispeli" do polnoči.