Foto:
Foto:
iPodi bodo kmalu deležni nadgradnje.

RealNetworks namreč na svojih spletnih straneh uporabnikom v ZDA predstavlja program, ki oponaša Applove varnostne programe in tako na iPodih omogoča predvajanje tudi tiste glasbe, ki ni bila shranjena z Applove spletne strani iTunes.

Pri Applu so dejali, da so šokirani nad hekerskimi taktikami podjetja RealNetworks, Real pa jim odgovarja, da morajo o tem, kaj bodo poslušali na svojih iPodih, odločati uporabniki, ne pa Apple.

Kršitev intelektualne lastnine?
Pri Applu trdijo, da je podjetje RealNetworks uporabilo prepovedane taktike vlamljanja v iPod in s tem kršilo njihove intelektualne lastninske pravice. Njihovi pravni strokovnjaki proučujejo dokument DMCA (Digital Millennium Copyright Act), ki take kršitve opredeljuje, in tako iščejo odgovor na trditve RealNetworksa, da ti niso kršili lastninskih pravic Appla.

Nadgradnja bo!
Uprabnike pa Apple opozarja, da bodo v vsakem primeru sistemske programe, ki omogočajo delovanje iPoda, nadgradili. Tedaj naj t. i. Harmony tehnologija, ki jo promovira RealNetworks, na sedanjih in bodočih iPodih ne bi več delovala. Izvršni direktor podjetja RealNetworks Rob Glaser je dejal, da so program razvili zato, da lahko uporabniki glasbo kupijo enkrat in jo nato predvajajo kjer koli.

Apple vrača udarec z DRM-jem
Pri oblikovanju programa pa naj bi uporabljali izključno informacije, ki so dostopne javnosti. Pri Applu so namreč razvili t. i. DRM (Digital Rights Managenent), ki je narejen tako, da zaustavi nepooblaščeno kopiranje ali predvajanje glasbe, ki je bila kupljena prek spleta.