Foto:
Foto:

Posamezna pogrebna podjetja oz. lokalne skupnosti namreč ne zmorejo organizirati ločenega zbiranja odpadkov. V Sloveniji je po njihovem mnenju veliko pokopališč, ki omenjene odpadke (plastika, sveče, vosek, venci in druge) proizvajajo, medtem ko nihče ne poskrbi za koristno predelavo.

ZEG zdravstvenemu in okolijskemu ministrstvu tudi predlaga, da začne takoj pripravljati nov zakon o pogrebni dejavnosti. Ob pripravi novega zakona o pogrebni dejavnosti je po mnenju ZEG-a treba tudi posodobiti zakone in pravilnike, ki se nanašajo na pogrebno dejavnost. Nekateri zakoni so stari že več kot 30 let.

V prihodnjih dneh pa bo ZEG vladi posredoval tudi predlog spremembe zakona o pokopališki in pogrebni dejavnosti ter urejanju pokopališč, ki bi vključeval prepoved raztrosa pepela pokojnika v morje.

Odpadki s pokopališč so sestavljeni iz nerazgradljivih materialov, ki jih je potrebno obdelati. V Sloveniji sicer še vedno ni točnih podatkov o tem, koliko ton odpadkov se letno nabere na pokopališčih. Nedvomno pa jih ni malo, so prepričani.