Foto:
Foto:
Na tujem delnice oktobra bolj kot ne padajo.

Enotni tečaj Pivovarne Laško je ob prometu 33 milijonov SIT porasel za 1,3 odstotka, na 7.400 SIT, in je tako 200 SIT višji kot v ponedeljek, ko so delnice dosegle letošnje dno. Zadnji posli so bili precej višji. Presenetil je promet s Salusom (38 milijonov SIT), katerega tečaj je padel za dva odstotka, na 127.394 SIT.

Pri preostalih najprometnejših delnicah so bile spremembe izjemno majhne, a vendarle večinoma pozitivne. S Krko je bilo za 250 milijonov SIT prometa, od tega le 60 milijonov v rednem trgovanju. Enotni tečaj Krke je 80.588 SIT, kar je za desetinko odstotka več kot v sredo.

S podobno podražitvijo se lahko "pohvalijo" tudi delnice Gorenja, Merkurja, Intereurope in Istrabenza. Petrol je ohranil svojo vrednost, Mercator pa zdrsnil za 0,15 odstotka. Skratka, nepomembne spremembe. Z veliko zanesljivostjo lahko napovemo, da v petek ne bo nič drugače.

Na prostem trgu je bil najprometnejši delniški id Triglav, ki se je podražil za odstotek in s 3.745 SIT dosegel najvišjo oktobrsko vrednost. Še bolj so lahko zadovoljni delničarji Lesnine, saj so dosegle rekordno vrednost 235.000 SIT. Med investicijskimi družbami se je le id Zlata moneta rahlo pocenil.

Slovenski borzni indeks (4.776 točk) se je zvišal za 0,13 odstotka, podobno tudi indeks IPT (4.024 točk), medtem ko je indeks PIX (4.359 točk) porasel za četrt odstotka.

Tujino skrbijo nafta, obresti in evro
London je po pozitivnem začetku hitro zdrsnil v rdeče območje, tako da je indeks FTSE 100 skoraj padel pod 4.600 točk, kar je najmanj v zadnjih treh tednih. Trgovci so se ustrašili predobrih podatkov o angleški septembrski prodaji na drobno, kar utegne centralne bankirje prisiliti v novo zvišanje obresti.

Tudi v Frankfurtu se je četrtek začel solidno, nato pa se je DAX 30 spet znašel pri 3.910 točkah, kjer je končal sredino trgovanje.

Sreda na Wall Streetu je prinesla rahlo (0,1-odstotno) znižanje indeksa Dow Jones (9.886 točk). To je njegov tretji zaporedni minus. Tehnološki Nasdaq (1.933 točk) je pridobil pol odstotka. Večjih sprememb v ZDA ni pričakovati do izida predsedniških volitev. Omenimo, da je donos 10-letne ameriške državne obveznice padel pod štiri odstotke.

Nafta je spet krenila navzgor in v ZDA skoraj dosegla 55 dolarjev, s čimer je bila le pol dolarja oddaljena od rekorda. Evro je porasel do 1,265 dolarja, kar je največ v zadnjih osmih mesecih.