Foto:
Foto:

Evropski tisk hvali Barrosovo odločnost pri delitvi najpomembnejših resorjev in zagotavljanje uravnoteženosti med državami.

Razdelitev nalog med 24 komisarjev, ki jo je oznanil prej, kot je bilo pričakovano, dokazuje, da je sposoben ohraniti zemljepisno ravnotežje v Uniji ter zadostiti ambicijam različnih vlad.

Corriere della Sera: Če je Barroso želel velikim preprečiti, da bi bili kot ponavadi očitni gospodarji Evropske komisije, lahko rečemo, da je zadel v črno. V razširjeni Evropi majhni in srednje veliki ne bodo žrtvovani, odločitve pa se bo sprejemalo kolegialno.

De Morgen: Ali bo delo ekipno in noben komisar ne bo bolj enakopraven od drugih, bo pokazala praksa, že zdaj pa se zdi, da bo Günter Verheugen takoj za Barrosom najmočnejši mož v komisiji.

La Tribune: V Barrosovi komisiji je nemško-francoski par izgubil močan položaj. Nov položaj ni nujno slab, zlasti zato ker Nemčija in Francija Unije nista vedno vodili v konstruktiven razvoj.

Financial Times: Barroso je imel malo besede pri tem, koga bodo države poslale v komisijo, ki ji bo načeloval od novembra naprej. Je pa državam dodelil primerne resorje ter dvignil pomen gospodarskih položajev.

De Volksrant: Z dodelitvijo pomembnejših položajev med drugim Nizozemski, Danski, Irski in Latviji je Barroso uresničil obljubo, da pri sestavi ekipe ne bo pozoren samo na specifično težo članic. Odločilne položaje na finančnem in gospodarskem področju so dobili politiki iz držav, ki so zavezane odprtemu gospodarstvu.

The Independent: Največje presenečenje je, da je Barroso vodenje resorja za konkurenco dodelil Nizozemski, za notranji trg pa Irski. Za področji so si Francozi in Nemci s sedanjo komisijo skakali v lase, da bi zaščitili nacionalne interese. To je bil dokaz Barrosove neodvisnosti, ki je za njegovo funkcijo tako pomembna.