Na podlagi obsega pasu spodnjic so dražitelji izračunali njihovo približno starost. Foto: Chippenham Auction Rooms
Na podlagi obsega pasu spodnjic so dražitelji izračunali njihovo približno starost. Foto: Chippenham Auction Rooms

"Velike spodnjice", kot so jih zaradi kar 114-centimetrskega premera pasu označili Britanci, imajo ob strani izvezen kraljevski monogram "VR", prodane pa so bile v imenu Svetovnega muzeja v Sussexu.

"Pričakovali smo, da bomo zanje iztržili okoli 5.000 funtov, 10.500 pa je daleč največ, za kolikor so bile kdaj prodane kakšne spodnjice kraljice Viktorije," je povedala Tora Edmonds iz dražbene hiše Chippenham Auction Rooms. Lani so na dražbi v Kentu denimo za njene svilene spodnjice iztržili 6.200 funtov, poroča BBC.

Po navedbah Edmondsove so "velike bombažne hlačke" s konca 19. stoletja prodali neki Angležinji, zasebni zbirateljici, ki ni želela biti imenovana, naj pa bi spodnjice ostale v Angliji. Omenjena zbirateljica je kupila še vrsto drugih kosov kraljevskih oblačil in repliko kronskih draguljev, za katere je odštela 5.500 funtov.

Ogromno zanimanje
"Pri tej prodaji je bilo zanimanja veliko, dražbena soba je pokala po šivih s kupci in radovednimi opazovalci. Gre za rekordno vsoto, kar se tiče viktorijanskih intimnih kosov," je povedal dražitelj Richard Edmonds. Starost spodnjic so izračunali na podlagi obsega pasu. "Ker imamo tako dobre fotografske vire kraljice Viktorije, je možno izračunati njen obseg pasu skozi leta, zato okvirno vemo, kdaj je nosila kose oblačil te velikosti," je še dodal Edmonds.

Na dražbi so med drugim prodali še spalne srajce in svilene nogavice kraljice Viktorije, britanske kraljice z najdaljšim stažem vladanja – na prestolu je bila kar 63 let. Aktualni kraljici Elizabeti II., Viktorijini prapravnukinji, do rekorda sicer manjkata samo še dobra dva meseca.