Eiša je večji del svojega dolgega življenja preživela kot beračica. Foto: Reuters
Eiša je večji del svojega dolgega življenja preživela kot beračica. Foto: Reuters

Eiša je pred dnevi nenadoma umrla v svojem domu, njeni sosedje pa so bili osupli, ko so izvedeli, da je za seboj pustila za tri milijone savdskih rialov vredno premoženje, vključno s štirimi stavbami v centralni soseski al-Balad in še en milijon rialov v draguljih in zlatih kovancih (skupno dober milijon dolarjev).

Ahmed Al Saeedi, ki je odrasel z Eišo v isti soseski in je skrbel zanjo, je za Al Arabijo povedal, da starka po smrti matere in sestre ni imela več nobenih svojcev, vse tri ženske pa so bile beračice, ki naj bi si denar nakopičile prav s prosjačenjem. "Skozi vse leto so bile deležne veliko usmiljenja in pomoči najrazličnejših človekoljubov, še posebej med eidom (muslimanski praznik, op. a.). Po smrti matere in sestre je Eiša še naprej prosjačila. Bila je samo stara, slepa ženska brez enega samega sorodnika," je povedal Saeedi, ki je svojo prijateljico pokopal na bližnjem pokopališču.

Vse premoženje v roke pristojnim oblastem
Saeedi je bil eden redkih, ki je vedel za starkino bogastvo in jo je nenehno prosil, naj neha beračiti, a ni hotela, češ da se pripravlja za težke čase. Eiša je pred 15 leti dala vse zlate kovance Saeediju in mu dejala, naj jih obdrži, dokler se ne odloči, kdaj je pravi čas, da jih proda. Takrat so bili vredni štirikrat manj, kot so danes. Po Eišini smrti je vse, kar mu je zaupala v varstvo, predal pristojnim oblastem.

V Eišinih štirih stavbah je živelo več družin, ki pa naj bi se morale po starkini smrti izseliti, saj Saeedi želi, da se tudi z nepremičninami ravna po črki zakona. Družine so v stavbah živele brezplačno, saj so bili po večini tudi sami vsi berači, tako da se zdaj ne želijo izseliti, češ da nimajo kam iti. O njihovi usodi se tako oblasti zdaj še odločajo.