S Cipra so priplavali v Izrael in dosegli nov svetovni rekord. Foto: Reuters
S Cipra so priplavali v Izrael in dosegli nov svetovni rekord. Foto: Reuters

Plavalci, stari od 42 do 66 let, so za podvig, ki so ga začeli v ciprskem letovišču Pafos, potrebovali šest dni. Izraelci so želeli podreti rekord skupine Američanov, ki so preplavali 366 kilometrov, in to jim je očitno tudi uspelo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Plavali so podnevi in ponoči v enournih izmenah, pri čemer je bil eden izmed plavalcev vedno v vodi, preostali pa so počivali.

Amaterske plavalce, ki so se na podvig pripravljali leto dni, je spremljala tudi ladja, ki je poskrbela za dokaze za Guinnessovo knjigo rekordov.

Plastične vrečke v morju kazile podobo
Rekord so sicer poskušali podreti že lani, vendar so morali na polovici poti podvig prekiniti zaradi nevihte. Tokrat so jim poleg meduz, radovednih delfinov in mrzlega morja - plavali so namreč brez neoprena - največ težav povzročale plavajoče plastične vrečke.

"Plavanje med plastičnimi vrečkami je ponižujoče in nevzdržno. Morje bi moralo biti sveto za vse in ohranjeno za vse," je povedal eden izme plavalcev po prihodu v pristanišče Rišon LeCion južno od Tel Aviva.