Obstajajo celo svetovna prvenstva v hitrem branju. (Fotografija je simbolična.) Foto: Reuters
Obstajajo celo svetovna prvenstva v hitrem branju. (Fotografija je simbolična.) Foto: Reuters
Hitro branje
Slovenija je dobila nov državni rekord v hitrem branju. Foto: Reuters

Učenka Osnovne šole Tabor 1 Maribor je s tem postavila tudi absolutni državni rekord, so sporočili organizatorji iz Evropskega inovacijskega centra Univerzum Minerva.

V kategoriji otroci je s povprečno 394 besedami na minuto državna prvakinja postala 12-letna Maja Špegelj iz Osnovne šole Frana Roša. Od prijavljenih 211 tekmovalcev se jih je po regijskih tekmovanjih na državno tekmovanje uvrstilo 36. Tekmovali so v branju treh tematsko zelo različnih člankov, ki so zahtevali visoko stopnjo koncentracije. Po hitrem tempu branja so morali mladi bralci odgovoriti še na zastavljena vprašanja. Končna razvrstitev je bila narejena glede na zmnožek hitrosti branja in odstotka obnove. Tekmovanje je potekalo po pravilih, ki jih določa Svetovna organizacija miselnih športov, ki organizira tudi svetovna prvenstva v hitrem branju.

Najboljši prejeli nagrade
Najboljši so prejeli pokale, knjižno nagrado in spominsko majico. Vsi udeleženci državnega tekmovanja so prejeli srebrna priznanja, najboljši v posamezni kategoriji pa zlata.

Med neuradnim delom srečanja so potekala družabna tekmovanja. V "črkovanju iz parketa" so tekmovalci morali sestaviti napis iz ploščic parketa. V "živih črkah" je zmagala skupina, ki je najhitreje sestavila napis in bila hkrati tudi najbolj ustvarjalna. V "tekmovanju v črkovanju" pa je zmagal tisti, ki se je najbolje odrezal pri črkovanju naključnih besed.

"Letošnje tekmovanje je bilo prava atrakcija, saj so tekmovalci prekosili sami sebe in so brali z neverjetnimi hitrostmi. Veseli nas, da se kultura hitrega branja v Sloveniji dviguje na višjo raven," je za STA dejala Vanja Rus z Univerzuma Minerva.