Več kot 4.400 Rubikovih kock sestavlja tridimenzionalno podobo Alberta Einsteina. Foto: EPA
Več kot 4.400 Rubikovih kock sestavlja tridimenzionalno podobo Alberta Einsteina. Foto: EPA

Razstavili so ga v muzeju znanosti in tehnologije v Coruñi, skrbno zložene kocke pa prikazujejo podobo znamenitega znanstvenika Alberta Einsteina.

Mozaik je izdelal Ernesto Fernandez, večkratni državni in evropski prvak v sestavljanju Rubikove kocke, za svojo umetnino, ki tehta kar poldrugo tono, pa jih je tokrat uporabil kar 4.444.

Šest barv kocke
Rubikovo kocko je leta 1974 izumil madžarski izumitelj, kipar in profesor arhitekture Erno Rubik. Kocka je plastična in jo sestavlja 26 manjših kock, ki se vrtijo okoli dodatnega, po navadi nevidnega jedra.

Vsaka izmed devetih vidnih kvadratnih ploskvic na strani Rubikove kocke je pobarvana z eno od šestih barv. Ko je kocka razrešena, ima vsaka ploskev Rubikove kocke svojo barvo. Vrtenje vsake ploskve dovoljuje, da se manjše kocke razporedijo na več različnih načinov. Izziv uganke je vrniti kocko na svoje izvirno mesto, kjer je na vsaki strani kocke vseh devet manjših kock enako pobarvanih.

Sprva se je imenovala magična kocka, maja 1980 pa so jo preimenovali v Rubikovo kocko. Skupaj z izpeljankami naj bi prodali več kot 300 milijonov takšnih kock.