Mlada ministrica kot svoj konjiček navaja fotografijo. Foto:
Mlada ministrica kot svoj konjiček navaja fotografijo. Foto:
Aida (peta z leve) sestavlja 24-člansko ministrsko ekipo novega švedskega premiera. Foto: EPA

Hadžialićeva je bila rojena leta 1987 v Foči v današnji Republiki Srbski v BiH, na Švedsko pa se je preselila kot begunka, ko je bila stara pet let. "Čez noč smo morali za seboj pustiti vse - hišo, družino in prijatelje. Nekako nam je uspelo komaj zbrati denar za potovanje na Švedsko," je zapisala v blogu.

Kot hobi navaja fotografijo, njen najljubši film je Angleški pacient, najljubši pisatelj Ernest Hemingway, najraje pa posluša Chopina in Alicio Keys.

Hadžialićeva je leta 2010 diplomirala iz prava na univerzi v Lundu, na ministrski stolček pa prihaja z mesta namestnice župana švedskega mesta Halmstad.

Novi švedski premier, socialdemokrat Stefan Löfven, je v petek v parlamentu predstavil novo vlado, v kateri je 24 ministrov - 12 žensk in 12 moških. Hadžialićevi ni uspelo priti v parlament, a se je Löfven odločil, da jo kljub temu vključi v svojo ekipo.

Aida Hadžialić meni, da bo upravičila premierjevo zaupanje: "Mislim, da bom svojo nalogo dobro opravljala. Okoli mene je odlična ekipa."

Mlado ministrico so opazili že lani, ko jo je časnik Veckans Affarer postavil na deseto mesto 101 najbolj nadarjene osebe na Švedskem.

"Ne sprašuj, kaj lahko država stori zate ..."
"Znan ameriški rek pravi: 'Ne sprašuj, kaj lahko država stori zate, ampak vprašaj, kaj lahko ti storiš za državo.' Vsi Bosanci in Hercegovci se morajo to vprašati. Mislim, da moramo opustiti stališče, ko pričakujemo, da bo sprememba prišla od zunaj, od EU, od ZDA itd. Mi moramo ustvariti BiH tako, kot si želimo," je dejala Hadžialićeva nedavno za portal Bosanska pošta.

"Eden od načinov so volitve - v BiH-u ima vsak pravico do volitev in mora izpolniti to svojo dolžnost. Druga stvar je angažma, ki se lahko manifestira na različne načine, pomembno pa je delati praktično. Nekdo bo to udejanjal v delu, drugi v pisanju, tretji v neki organizaciji itd. In tretjič, biti dober zgled bosansko-hercegovske družbe. Mislim, da smo mi iz BiH-a veliko dosegli in to moramo nadaljevati. Bosanski narod mora biti kulturen, izobražen ter mora na pošten in intelektualen način krojiti svojo prihodnost."