Ebay ima stroga pravila za prekinitev dražbe na svojem spletnem portalu. Foto: EPA
Ebay ima stroga pravila za prekinitev dražbe na svojem spletnem portalu. Foto: EPA

Morebitni kupec je dražilca tožil za vrednost avtomobila, ki znaša 5.250 evrov, nemško zvezno sodišče v Karlsruheju pa je razsodilo v njegovo korist. Sodišče je odločilo, da ima tisti, ki bo ponudil najvišji znesek, ob morebitni neupravičeni prekinitvi dražbe pravico do odškodnine.

Lastnik avtomobila VW passat je želel maja 2012 na Ebayu prodati svoj jekleni konjiček. Za izklicno ceno je postavil en evro. A le nekaj ur pozneje je lahko po drugi poti avtomobil prodal za 4.200 evrov in je umaknil ponudbo z Ebaya. Do takrat pa je prej omenjeni morebitni kupec za passata že ponudil evro.

Ta se ni pustil in je vložil tožbo za odškodnino v vrednosti avtomobila. Vrednost avtomobila je bila ocenjena na 5.250 evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Sodišče je zdaj odločilo, da je nakup avtomobila za en evro dejansko bil izveden. Po pisanju spletne izdaje nemškega tednika Spiegel pa mora nesrečni dražilec zdaj poleg odškodnine plačati še sodne stroške.

Ebay ima, kot rečeno, stroga pravila za prekinitev dražbe na svojem spletnem portalu. Dražilec lahko to stori, če ni nobene ponudbe. Tudi če ponudbe so, jo lahko dražilec prekine, a mora ponujeni izdelek prodati najvišjemu ponudniku, čeprav je mogoče v trenutku prekinitve dražbe njegova ponudba nižja od izklicne cene.

Izjeme so mogoče. Dražba se prekine, če dražilec ponudniku brez lastne krivde ne more predati blaga, se pravi, če je bilo to ukradeno, uničeno ali poškodovano. Prekinitev je mogoča, tudi če se pojavijo znatne napake pri opisu proizvoda in navedbah izklicne cene.