Zagotovo bi takšna maska pri nas pritegnila še več pogledov kot kakšna mladenka v bikiniju ... Foto: EPA
Zagotovo bi takšna maska pri nas pritegnila še več pogledov kot kakšna mladenka v bikiniju ... Foto: EPA
Obrazna maska
H kopalkam Gucci sodijo nakit in - maska? Visoka moda v Vogueu. Foto: Vogue

Stvar ni nova, saj so posebno obrazno masko iz najlona z luknjami za usta, nos in oči že pred leti začele nositi Kitajke srednjih let, ki so se namakale ob obali mesta Čingdao in drugje ob vzhodni obali Kitajske. Maske so sprva sprožale salve smeha, presenečeni dopustniki pa so se mrščili ob pogledu na ženske, ki so bile s pokrivali čez oči in vrat videti bolj kot kakšne roparke, kot pa uživačke v poletju, a "facekini" je počasi postal svetovni fenomen.

Kitajke, ki si privoščijo počitnice ob morju, se z dopusta nikakor ne želijo vrniti zagorele, kot je to pri nas. Že od starih časov klasično lepoto na Kitajskem predstavlja bela polt. V preteklosti so si le dekleta iz bogatih družin lahko privoščila, da so ostajala podnevi noter, saj jim ni bilo treba opravljati težkega dela na polju ali kje drugje. Prav njihova svetla polt je potrjevala njihov družbeni status. Solariji so tako še danes v kitajskih mestih dokaj nov pojav, posel pa ravno ne cveti.

Katero znamko nosiš?
Zato pa "facekini" osvaja svet, prebil se je celo na modne brvi. Tako so si ga nekatere modne hiše na pariškem tednu visoke mode omislile kot poseben modni dodatek, videti ga je bilo tudi v reviji Vogue Paris. Medtem ko na Kitajskem takšna maska stane 25 juanov, kar je okoli tri evre, "dizajnerski" kosi dosegajo ceno okoli 20 evrov.

Kitajke so prepričane, da jih le obrazna maska resnično zaščiti pred sončnimi žarki in da so zaščitne kreme premalo. Maska naj bi varovala tudi pred piki komarjev in ožigi meduz. Glede na to, da ima le Čingdao devet milijonov prebivalcev, provinca Šandong ob Vzhodokitajskem morju pa je posejana z letoviškimi kraji, je posel v vzponu. Letos so se tako na plažah že pojavile maske najrazličnejših vzorcev in barv, takšne z dodatki za vrat in takšne, ki se skladajo z vzorcem kopalk.

Kako ne porjaveti?
Fotografije Kitajk z maskami na glavah so seveda na družbenih omrežjih sprožile pravi vihar, večina se je posmehovala tej pogruntavščini. Še na kitajskem omrežju Weibo je tema o "facekinijih" sprožila kar 12 milijonov objav. Kitajska iznajdljivost za zaščito pred UV-žarki je, kot kaže, res brezmejna. Tako poznajo tudi posebne sončnike, ki odbijajo sončne žarke in jih je mogoče pritrditi na kolo, obstajajo tudi posebni rokavi, ki se jih da odstraniti, ter kape v slogu Batmana. Po televiziji pa se pogosto vrtijo oglasi za bolj belo polt.