Boris Johnson najprej ni niti pomislil, da bi lahko bil žrtev potegavščine. Foto: EPA
Boris Johnson najprej ni niti pomislil, da bi lahko bil žrtev potegavščine. Foto: EPA

Za potegavščino stojita znana ruska zabavljača Aleksej Stoljarov in Vladimir Kuznecov, znana tudi kot Vovan in Lexus, ki sta 18-minutni telefonski pogovor z Borisom Johnsonom objavila na spletu.

Klicatelju, ki se je izdajal za armenskega premierja Nikola Pašinjana, je britanski zunanji minister najprej čestital za zmago na volitvah, ki so bile 8. maja.

Johnsonov sogovornik z lažno identiteto je nato pogovor napeljal na to, da se bo prihodnji teden v Sočiju v Rusiji sešel z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. "Upam, da me ne bo zastrupil z novičokom," je dodal, s čimer je namignil na nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčer, ki sta bila na začetku marca v britanskem Salisburyju tarča napada s tem živčnim strupom.

Britanski zunanji minister se je najprej odzval s smehom, nato pa dejal: "Premier, mislim, da je zelo pomembno, da ne sprožimo nove hladne vojne." Dodal je še, da je bil napad na Skripala "grozna ruska napaka". Na vprašanje, ali je prepričan, da so za napad na Skripala resnično odgovorni Rusi, je Johnson zatrdil, da je o tem skoraj 100-odstotno prepričan.

Pogovor je proti koncu postajal vse bolj neroden. Klicatelj je namreč namigoval, da ima ruski predsednik "vpliv" na vodjo laburistov Jeremyja Corbyna. "A res? Vam je to sam povedal," je takoj zanimalo Johnsona, kar je klicatelj potrdil. Britanski politik je seveda želel vedeti več o tem in klicatelj mu je povedal, da "Corbynovi ljudje dobivajo denar iz Kremlja". "Najlepša hvala za to zanimivo informacijo," mu je odgovoril Johnson.

Pogovor se je sicer končal kmalu po tem, saj naj bi Johnson ugotovil, da v resnici ne govori z armenskim premierjem. "Minister je ugotovil, da gre za prevaro in je zato prekinil klic. Preverili smo številko in takoj vedeli, da gre za potegavščino," so sporočili z ministrovega urada.