Bearded Villains na svoji strani prodajajo tudi majice, kape in druge izdelke s
Bearded Villains na svoji strani prodajajo tudi majice, kape in druge izdelke s "spornim" emblemom. Nosijo jih seveda postavni bradati manekeni. Foto: Bearded Villains
Na snemanju v razvalinah se je zbralo 30 švedskih navdušencev nad bradami. Foto: Facebook
Zastava od daleč malce spominja na tisto, ki jo vihrajo borci IS-ja. Ali pa pirati. Foto: Facebook

Policija je prihitela do razvalin gradu Braehus blizu mesta Jönköping, kjer naj bi se zbirali sumljivi bradati moški v temnih oblačilih, ki so nad odročnim gradom dvignili zloveščo črno zastavo s prekrižanima sabljama.

A osumljenci se niso izkazali za borce IS-ja, ampak je šlo zgolj za neškodljivo srečanje švedskega odreda mednarodne organizacije ljubiteljev obrazne poraščenosti.

30 Švedov se je namreč pri razvalinah zbralo za uradno fotografijo, v ta namen pa so tudi dvignili črno-belo zastavo z emblemom organizacije. In čeprav se je skupina od daleč mimovozečim zdela precej grozeča, pa je policija naletela zgolj na dobrovoljne mladeniče v običajnih oblačilih, ne pa bojnih opravah.

Andreas Fransson, član Bearded Villains in ustanovitelj strani Ratemybeard.se, na kateri lahko ocenjujete najboljše brade, je pozneje na Facebooku zapisal, da srečanje s policijo ni bilo ravno tisto, na kar so fantje ciljali. Kot je razložil za Independent, je prišel švedski odred skupine na vrsto, da pazi na zastavo organizacije, in imeli so kar nekaj dela, da so organizirali uradno fotografiranje z njo.

"Po približno eni uri se je prikazala policija. Povedali so nam, da jih je poklical neki voznik, ki je z avtoceste opazil, da se pri razvalinah zbirajo teroristi," je povedal Fransson. "Policija je, seveda, videla, da nismo teroristi, samo zelo veseli in prijazni bradati gospodje," je dodal. "Čudno je, kako ljudje tako hitro reagirajo na zunanji videz. S policijo smo se vsemu skupaj nasmejali, potem pa so odšli. Malce nadrealistična izkušnja je bila."

Vsakodnevne tegobe bradačev
John Ekeblad, sovoditelj švedskega dela skupine, pa je za časnik Metro povedal, da čeprav so se incidentu sprva smejali, pa razgrinja predsodke, s katerimi se lahko soočajo bradati moški.

"Eden izmed temeljev naše bratovščine je, da ne sodi drugih, preden se o njih ne prepričaš. Enako je z bradami - prav vsak dan slišiš koga pripomniti, da si terorist," meni Ekeblad, ki pa se sicer strinja, da zastava res malce spominja na tisto od IS-ja, a se mu kljub temu zdi čudno, da bi jih kdo zamenjal za skrajneže.

Gibanje (s spremljajočo tržno znamko) Bearded Villains je bilo ustanovljeno lani v ZDA, na njihovi spletni strani pa je zapisano, da je namen združenja "prikazovanje bradatih mož z značajem". Organizacija je po besedah Franssona dejavna v že več kot 80 državah, ukvarja se z dobrodelnimi dejavnostmi in "boju proti krivicam".