Neptun je Piran za naslednje tri dni razglasil za kraljevino gusarjev, nad Tartinijev trg pa so dvignili črn gusarski prapor. Foto: Rok Sorta
Neptun je Piran za naslednje tri dni razglasil za kraljevino gusarjev, nad Tartinijev trg pa so dvignili črn gusarski prapor. Foto: Rok Sorta

Eden izmed namenov prireditev je vsekakor tudi promocija poklica pomorščakov.

Irena Dolinšek, programska vodja prireditve

Gre za uvod v tradicionalni krst dijakov tamkajšnje pomorske šole, ki so ga letos ob okrogli 70-letnici obogatili s številnimi spremljevalnimi dogodki.

Neptun je v gusarskem sprevodu krenil iz piranskega mandrača in se nato sprehodil ob obali do Tartinijevega trga, kjer so ga sprejele mestne oblasti.

Župan Peter Bossman je novopečenim dijakom zaželel uspešno leto in da bi se čim prej naučili izpluti iz nepredvidljivih in včasih morda nekoliko težkih situacij. Kot je dodal, verjame, da bodo dijaki v prihodnjih dneh marsikoga prepričali, da so pomorščaki odlična družba. "V nedeljo pa nikar ne pozabite vrniti oblast, saj je ponedeljek nov delovni dan in prepričan sem, da greste raje na zanimiva predavanja kot v mojo službo," se je pošalil župan.

Ravnatelj Gimnazije, elektro in pomorske šole Piran Boris Butinar pa je spomnil, da naj bi Piran po nekaterih govoricah nekoč že bil piratsko mesto, iz tega pa naj bi izhajalo tudi samo ime. Župana s prevzemom oblasti sicer želijo "razbremeniti odgovornosti, muk in težav dela z gusarji, kajti gusarji so mnogokrat zelo težavni".

"Hkrati vam gusarji in njihovi podložniki obljubljajo, da bodo lepo ravnali s prebivalci mesta in njihovimi obiskovalci, da bodo vljudni, prijazni, bodo pa tudi zabavni in mislim, da se bomo vsi imeli zelo lepo," je dodal Butinar.

Bossmanu so ob tem izročili gusarski klobuk kot opomin, da je Piran bil in je še pomorsko mesto. "Vsi skupaj se moramo potruditi, da bo Piran ostal tudi še naprej pomorsko mesto," je dodal ravnatelj.

Besedo je nazadnje prevzel sam Neptun, ki je Piran za naslednje tri dni razglasil za kraljevino gusarjev, nad Tartinijev trg pa so dvignili črn gusarski prapor.

Predajo oblasti sta pospremila nastopa otroške plesno-akrobatske skupine Flip in dijaškega rock banda Plankton. Poleg turistov in naključnih mimoidočih, ki jih je bilo ob lepem vremenu in poletnih temperaturah v Piranu kar precej, so gusarje oziroma bodoče pomorščake prišli pozdravit tudi otroci iz vrtca, osnovnošolci in dijaki.

Vrhunec dogajanja, ki se bo zaključilo v nedeljo, bo sobotna povorka s krstom pomorščakov.

Eden izmed namenov prireditev je vsekakor tudi promocija poklica pomorščakov.

Irena Dolinšek, programska vodja prireditve