Hrvaška nogometna zveza že ves dan objavlja slike navijačev, ki se zbirajo v Zagrebu. Foto: Facebook/HNS
Hrvaška nogometna zveza že ves dan objavlja slike navijačev, ki se zbirajo v Zagrebu. Foto: Facebook/HNS

Velikemu dogodku so hrvaški in srbski mediji posvečali pozornost na naslovnicah, na svojih spletnih straneh so celotno dogajanje v Zagrebu spremljali po modelu "v živo od minute do minute", objavljali pa so tudi zanimivosti, povezane s kvalifikacijsko tekmo za SP 2014 v Braziliji.

Srbska tiskovna agencija Tanjug je tako poročala, da je predsednik aktiva direktorjev osnovnih šol v Novem Sadu Svetozar Kozarov prižgal zeleno luč za skrajšanje popoldanskega pouka, ki se bo tako danes izjemoma končal že ob 17.50. "Že več dni učenci sprašujejo učitelje, kako bi si lahko ogledali tekmo. Ker želimo preprečiti množično odstotnost od pouka in s tem povezane težave, smo sprejeli takšno odločitev," je pojasnil Kozarov. Pouk v novosadskih osnovnih šolah v popoldanski izmeni ob običajnih, "nenogometnih" dneh sicer traja do 19.00.

Kakšno bo vreme v Zagrebu?: "Okoli 18.00 megleno!"
Hrvaška nogometna zveza (HNS) pa je objavila zapis: "Pozivamo vse navijače hrvaške reprezentance, naj v petek v šolo ali službo pridejo oblečeni v reprezentančne drese, da bi ustvarili pravo vzdušje pred tekmo. Slikajte se v navijaških barvah in slike objavite na našem uradnem profilu na Facebooku," so zapisali.

Nogometna zveza Srbije pa je na svojem profilu na Facebooku med drugim objavila tudi urno vremensko napoved za Zagreb, ki napoveduje jasno in sončno vreme, eden izmed uporabnikov pa je sliko pospremil s komentarjem: "Okrog 18.00 se bo spustila megla, ko jim bomo zabili gol!"

Na Youtubu so se kot gobe po dežju pojavljali številni videi, zmontirani posebej za to priložnost. V njih se izmenjujejo posnetki največjih uspehov domače reprezentance in posnetki razočaranih obrazov nasprotnih navijačev, v ozadju pa donijo navijaške pesmi.

Navijači so se zbirali ves dan
Tekma je bila razprodana, maksimirski stadion, ki sprejme 35.000 gledalcev, pa je bil premajhen za vse, ki bi si želeli ogledati ta spektakel, zato je bil organiziran tudi skupinski ogled na velikem platnu na Trgu bana Jelačića, poroča HRT.

Središče prestolnice so tako že zgodaj popoldne preplavili hrvaški navijači. Že pred časom so se sicer dogovorili, da srbskih navijačev v Zagreb ne bo, a kljub vsemu je tekma označena kot dogodek z visoko stopnjo tveganja, zato bo za varnost skrbelo več kot 1.000 policistov. Številne tramvajske linije so bile preusmerjene, na tribune stadiona pa je bilo prepovedano prinesti transparente in zastave, večje od 3 x 2 metra - navijače HNS prosi, naj jih obesijo na ograjo okoli igrišča in tako poskrbijo za lep okras, hkrati pa tako ne bo oviran pogled s tribun.

Zmaga je nazadnje ostala doma, saj so gostitelji Hrvato slavili z 2:0.