Po kmečki ohceti, ki je bila konec julija, bodo po starinsko skočili v zakonski jarem tudi na Krasu. Foto: Organizator dogodka
Po kmečki ohceti, ki je bila konec julija, bodo po starinsko skočili v zakonski jarem tudi na Krasu. Foto: Organizator dogodka

Po štiridnevnem praznovanju s tradicionalnimi ženitovanjskimi obredi bo danes vrhunec Kraške ohceti, bodoča mladoporočenca, ki bosta v zakonski jarem skočila po starinsko, pa bo spremljalo več sto svatov v narodnih nošah.

Po uvodni slovesnosti v sredo zvečer, obredih dekliške in fantovske, pa podoknice in prevoza nevestine bale, bo danes čas za sklepno dejanje. V cerkvici na Tabru si bosta ženin in nevesta obljubila večno zvestobo. O taki poroki, ki spoštuje korenine in ohranja stare krajevne tradicije, sta že dolgo sanjala, Jernej Kapun je tako dejal: "Ko je bila na tekmovanju za vinsko kraljico, sem ji rekel, če boš kraljica, te bom poročil na Kraški ohceti. Takrat še nisva bila skupaj. Danes pa sva oba vesela te izbire."

Priprave so bile dolge in skrbne. Nad vsem so roko držali domača občina, Zadruga Naš Kras in Kulturno društvo Kraški dom, prostovoljno so pomagali vsi krajani. Seznam daril paru se še jutro pred sklepnim delom ohceti daljša. Medtem ko bo ženinova obleka spoštovala značilnosti krajevne moške noše, je nevestina še skrivnost: "Jaz sem si v bistvu izbrala nošo, za katero se mi je zelo, da je malo zapostavljena, iz kraja, od koder je bila moja mama, s komenskega krasa," je dejala nevesta.

Dogodek Kraška ohcet, ki vzbuja veliko zanimanje med domačimi in tujimi obiskovalci, je zaživel že leta 1968, poteka pa vsako drugo leto v zadnjem tednu avgusta. S prireditvijo želijo spomniti na zgodovinske in etnološke zapise ljudskih poročnih šeg na Krasu v drugi polovici 19. stoletja. Štiridnevnega praznovanja se vsakič udeležuje večtisočglava množica radovednežev.

V Repentaboru danes držijo pesti le še za lepo vreme. Sicer pa po starem verovanju mokro nevesto čaka veliko bogastvo.