Lani se je Oktoberfesta udeležilo okoli 6,3 milijona obiskovalcev, ki so spili okoli 6,5 milijona litrov piva. Foto: EPA
Lani se je Oktoberfesta udeležilo okoli 6,3 milijona obiskovalcev, ki so spili okoli 6,5 milijona litrov piva. Foto: EPA
V 16 dneh, kolikor traja, se obrne okoli milijarda evrov. Foto: EPA

Od 1. septembra je na Bavarsko prispelo skoraj 75.000 prebežnikov. Bavarske oblasti se v okviru priljubljenega Oktoberfesta bojijo morebitnih neljubih dogodkov. Tudi zato je Nemčija preteklo nedeljo znova uvedla nadzor na mejah, zlasti na zunanjih mejah Bavarske. To je priznal tudi predsednik deželne vlade Horst Seehofer.

Ta odločitev je sicer razburila številne Nemce, ki so ime festivala takoj spremenili v "Oktoberfestung" oz. "oktobrsko trdnjavo". A po drugi strani so desničarski skrajneži napovedali tudi proteste proti beguncem, ki naj bi se začeli takoj po začetku Oktoberfesta.

Letos se bojijo predvsem težav za okoli dva milijona obiskovalcev, ki običajno pridejo z vlaki. Zdaj pa glavno železniško postajo v Münchnu oblegajo begunci. Čeprav je Nemčija poostrila nadzor na mejah, je münchenska železniška postaja še vedno glavna točka prihoda več tisoč beguncev. Samo ta konec tedna jih pričakujejo tudi do 20.000.

Za varnost dogodka bo po napovedih oblasti skrbelo okoli 500 policistov. Bavarske oblasti so za pomoč zaprosile tudi zvezne policiste. Kot poudarjajo v Münchnu, morajo preprečiti predvsem stike med begunci in tistimi, ki bodo v kozarec pogledali pregloboko.

Festival je sicer eden največjih kulturnih in družabnih dogodkov na Bavarskem, ki ima tudi velikanski turistični in gospodarski pomen. Vsako leto privabi okoli šest milijonov obiskovalcev z vsega sveta.