Jesen je za mnoge najlepši letni čas tudi zaradi čudovitih barv, v katere se odene narava. Foto: EPA/BoBo
Jesen je za mnoge najlepši letni čas tudi zaradi čudovitih barv, v katere se odene narava. Foto: EPA/BoBo

Enakonočje ali ekvinokcij je dan, ko je Sonce na nebu navidezno natančno nad ekvatorjem. Poleg septembra, ko enakonočje pri nas napove začetek jeseni, se to pojavi tudi marca, ko pri nas napove začetek pomladi.

Na ljubljanskem Golovcu bodo na današnjem dnevu odprtih vrat astronomi obiskovalcem razkazali observatorij, opremo in astronomsko knjižnico. Pripravili bodo tudi več krajših minutnih predavanj o tem, kaj se tedaj vidi na nebu, o našem osončju, o galaksiji in kozmosu. Prav tako bodo prikazali delovanje našega največjega 70-centimetrskega robotskega teleskopa Vega, v primeru jasnega vremena pa bo zvečer mogoče tudi opazovanje nebesnih objektov z več manjšimi teleskopi.

Danes bo sicer delno jasno, predvsem na vzhodu pa bo občasno tudi pretežno oblačno vreme. Zjutraj in del dopoldneva bo po nekaterih nižinah megla ali nizka oblačnost, napovedujejo v Agenciji RS za okolje.

Očarljiva jesen
Jesen je prehodno obdobje med poletjem in zimo, a zato nič manj zanimiv letni čas. Prav jesenski izleti so za mnoge ljudi najlepši, saj se množice umaknejo, turistične znamenitosti spet lažje zadihajo, temperature pa postanejo idealne za pohajkovanje. Pa še zaradi ene stvari je jesen čudovita - barve, ki jih ponuja narava, so neverjetne in pravi balzam za oči.