Modro sobo bo krasila šestmetrska lepotica. Foto: Reuters
Modro sobo bo krasila šestmetrska lepotica. Foto: Reuters
božično drevo
Lučke na jelki na zelenici za Belo hišo bo 4. decembra prižgal predsednik Barack Obama. Foto: Reuters

Prva dama ZDA Michelle Obama je v petek prejela božično drevo, ki bo že tradicionalno stalo v Modri sobi predsedniške palače. Skoraj šest metrov visoka jelka je zrasla na posestvu bratov Bustard v Lansdalu v Pensilvaniji.

Brata Jay in Glenn sta zmagala na državnem tekmovanju, ki ga je priredila Nacionalna zveza za božično drevo. Le-ta božična drevesca za Belo hišo izbira že vse od leta 1966. Do zdaj je Belo hišo največkrat krasilo drevo iz Severne Karoline, kar 11-krat, zvezni državi Washington in Wisconsin sta drevo prispevali vsaka po sedemkrat.

Kdaj so jelko v Beli hiši postavili prvič?
Na presenečenje mnogih ni znano, kdaj so v Beli hiši za praznike prvič postavili jelko. Nekateri viri navajajo, da naj bi prvo božično drevo v Beli hiši postavili leta 1853, v času predsednika Franklina Piercea.

Zagotovo pa je drevesce že stalo pod predsednikom Benjaminom Harrisonom, v osemdesetih letih 19. stoletja. Takratna prva dama ZDA Caroline Harrison ga je postavila v Rumeno ovalno sobo.

Leta 1929 je običaj, da jelko okrasijo prve dame, sprožila žena 31. predsednika ZDA Herberta Hooverja, Lou Henry Hoover. Jacqueline Kennedy pa je leta 1961 začela z navado, da prve dame izberejo tudi temo okrasitve, sama je navdih za okrasitev našla v baletu Hrestač.

Lani je Michelle Obama jelko okrasila na temo "Pogumna Amerika", Inquisitr pa poroča, da so okraske izdelali otroci iz mnogih ameriških vojaških oporišč po svetu. Kakšna bo letošnja tema, še ni znano.