Brez zlomov, prask, modric in bušk ne gre. Foto: EPA
Brez zlomov, prask, modric in bušk ne gre. Foto: EPA

Tradicionalni lov na hlebec sira naj bi imel korenine v rimskih časih, pravila igre pa so na videz preprosta - po 200 metrov dolgem pobočju zakotalijo trikilogramski hlebec sira, za njim se poženejo tekmovalci, zmaga pa tisti, ki ga prvi ujame. Glavna nagrada je, seveda, hlebec sira.

V praksi je to malo težje izvedljivo, saj je pobočje izredno strmo in tekmovalci se med spotikanjem in padanjem pogosto začnejo tako kot hlebec kotaliti tudi sami.

Najbolj črno je bilo leto 1997, ko se je med dirko poškodovalo kar 33 ljudi. Sicer ne gre za težke poškodbe, najhujša poškodba je zlom gležnja ali zapestja, drugače pa so to večinoma modrice in odrgnine.

Udeležba na lastno odgovornost
Iz varnostnih razlogov so tekmovanje z letom 2010 uradno odpovedali - leto prej se je namreč zbralo kar 15.000 radovednežev, kar je kar trikrat toliko, kolikor jih lahko prizorišče na Coopers Hillu sprejme.

Toda ljubitelji tega nenavadnega dogodka se niso pustili motiti - od takrat tekmovanje poteka brez uradne organizacije, zaprejo pa vse ceste v krogu štirih kilometrov, da je prostor za vse, ki si želijo ogledati ta nenavadni dogodek, poleg tega pa povsod stojijo table z opozorili, da je udeležba na lastno odgovornost.