Cerkev so začeli graditi junija, svoja vrata pa bo odprla 8. februarja. Foto: EPA
Cerkev so začeli graditi junija, svoja vrata pa bo odprla 8. februarja. Foto: EPA

Z nenavadno cerkvijo nameravajo spodbuditi turizem na območju, v njej pa bodo opravljali le poročne obrede: "Ko smo načrtovali projekt, smo želeli ustvariti blaženo, romantično avenijo ..." je povedal eden izmed ustvarjalcev projekta Pan Tsuei-ping.

Cerkev, ki v višino meri 17 metrov, v dolžino 25 m, v širino pa 11 m in ki je sestavljena iz 1269 jeklenih okvirjev in več kot 320 steklenih plošč, bo svoja vrata odprla 8. februarja.

Gradnja cerkve je stala 700.000 ameriških dolarjev. Številni so cerkev kritizirali zaradi prekičaste podobe, ustvarjalci pa pravijo, da so želeli spomniti na tragičen krajevni dogodek.

Nenavadno podobo je namreč navdihnila zgodba tamkajšnjega dekleta. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je 24-letno dekle po imenu Vang zbolelo za boleznijo črna noga - za boleznijo so zboleli številni, povzročila pa jo je voda s previsoko koncentracijo arzena - , tako da so ji morali obe nogi amputirati. Po pripovedovanju oblasti je nesrečni dogodek vodil do preklica poroke, Vang je ostala neporočena in je vse svoje življenje posvetila Cerkvi.