Obama je pomilostil purana po imenu Cheese. Foto: Reuters
Obama je pomilostil purana po imenu Cheese. Foto: Reuters
Pomilostitev sta si ogledali tudi Obamovi hčerki. Foto: Reuters

Srečneža sta se tako izognila usodi milijonov puranov, ki so ob zahvalnem dnevu, ki ga Američani praznujejo danes, za večerjo končajo na obloženih mizah. Cheese in Mac bosta doživela visoko puranjo starost na farmi v Virginiji.

Obama je ob pomilostitvi dejal, da to počne v skladu s svojimi zakonsko določenimi pristojnostmi, pošalil pa se je še, da bi pomilostitev purana lahko bila odločitev, o kateri se bo največ razpravljalo v ZDA ta mesec.

Prvi mož ZDA je prejšnji teden dvignil veliko prahu s priseljenskim zakonom, na podlagi katerega bi se okoli petim milijonom nezakonitim priseljencem uspelo izogniti deportaciji. Republikanci ga namreč obtožujejo, da zlorablja svojo predsedniško moč.

Tradicijo peke puranov začel Lincoln
Zahvalni dan je eden največjih praznikov v ZDA, ko se za praznično mizo tradicionalno zberejo vsi družinski člani. Purani so na ta praznik glavna jed že vse od leta 1863, ko je predsednik Abraham Lincoln med državljansko vojno ugotovil, da lahko s purani nasiti veliko več vojakov kot s kakšno drugo hrano.

Zahvalni dan je uradni praznik od leta 1939, ko je tako odločil predsednik Franklin Delano Roosevelt, sicer pa se praznuje že skoraj vse od prihoda prvih puritanskih priseljencev v Severno Ameriko.

Tradicija pravi, da so priseljence v prvi koloniji Plymouth nasitili tamkajšnji prvotni prebivalci, priseljenci pa so se jim nato zahvalili s povabilom na praznično večerjo. V "zahvalo" za vse, kar so v zameno za topel sprejem dobili od evropskih priseljencev, ameriški Indijanci od leta 1970 praznujejo nacionalni dan žalovanja.