Fotografije so bile za današnje razmere zelo nedolžne. Foto: flickr/Yugodrom
Fotografije so bile za današnje razmere zelo nedolžne. Foto: flickr/Yugodrom
Naslovnice so večinoma krasile znane starlete. Foto: flickr/Yugodrom

Pornografije takrat še ni bilo (oziroma je bila prepovedana), tako da so bile žgečkljive, a precej nedolžne fotografije na naslovnicah Čika največ, do česar si se lahko dokopal.

Prva številka Čika, ki je izhajal dvakrat mesečno, je izšla leta 1968, v času velikega razvoja tiskanih medijev in vse večje komercializacije, in je bila sprva posvečena enigmatiki.

A vsebina je kmalu postala vse bolj zabavna in erotična, revijo pa so, glede na to, da je šlo za eno najbolj priljubljenih in najbolj branih v državi, tiskali tako v cirilici kot tudi v latinici, kupiti pa se jo je dalo na vseh petih celinah. Na naslovnicah so najpogosteje objavljali fotografije golih in polgolih starlet, vsebina pa je bila usmerjena k spolnemu izobraževanju mladih.

"Obvezna prepovedana literatura"
"To je bila neke vrste obvezna, na neki način pa tudi prepovedana literatura. To so bili drugačni časi, ni bilo računalnikov ali specializiranih TV-kanalov. In ni bilo v navadi, da bi se starši s svojimi otroki pogovarjali o seksu. Morali smo se znajti in zadovoljiti svojo radovednost, na neki način pa se tudi sami izobrazimo," se portal Secanja.com spominja Čika.

"Ta časopis nam je to omogočal in je bil na neki način naš prvi stik s prepovedanimi temami in polgolimi ženskimi telesi. In medtem ko smo ga sramežljivo in skrivoma listali, smo odkrivali neka nova obzorja in spoznavali nekatere stvari, ki smo jih nato naglo spoznali še v praksi."

Poleg zapeljivih fotografij je bilo na Čikovih straneh mogoče najti še pisma bralcev, v katerih so anonimni ljudje delili svoje izkušnje, oglase za spoznavanje, erotični roman v nadaljevanjih in natečaj za izbor Miss Bambi. "Bambi" so predstavljale najlepše šolarke, pri čemer pa objavljene fotografije kandidatk in zmagovalk niso nikdar šle čez mejo dostojnosti.
Naslovnice si lahko ogledate v spodnji galeriji (za ogled kliknite na sliko).