Sky se je skupaj z lastnikom razveselila bleščečega pokala. Foto: Reuters
Sky se je skupaj z lastnikom razveselila bleščečega pokala. Foto: Reuters

Za najlepšo med najlepšimi psi na največji razstavi psov v ZDA, že 138. tradicionalni v organizaciji Westminster Kennel Cluba, je bila letos okronana resasta foksterierka Sky (s polnim rodovniškim imenom Afterall Painting The Sky), prva spremljevalka pa je postala samica velikega kodra Brighton Lakeridge Encore. Dogajanje se je sicer začelo že v soboto s prvenstvom v agilityju, na katerem je slavil sedemletni škotski mejni ovčar Kelso.

Zmagovalec (letos zmagovalka) postane za eno leto nosilec naslova "pes Amerike", že naslednji dan začne z medijsko turnejo z natrpanim urnikom nastopom, ki vključuje obiske v pogovornih oddajah, poziranje na opazovalni ploščadi slovitega Empire State Buildinga in še kaj.

Seveda pa ni vse tako rožnato, kot je na prvi pogled videti: "snobovski" organizatorji, ki sprejemajo zgolj prijave rodovniških psov, so se že večkrat znašli pod plazom kritik organizacij za varstvo živali, saj naj bi tovrstno promoviranje pasemske čistosti prispevalo k temu, da je na milijone mešančkov zapuščenih, končajo v zavetiščih ali celo poginejo.

Oglejte si nekaj prizorov s "finalnega obračuna" pasjega tekmovanja v Madison Square Gardnu in iz zakulisja, kjer so kosmatince mrzlično urejali za nastope pred sodniki.